eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Kedvelt ajándék az édesség Valentin-napon

Bár a decemberi és a húsvéti csokivásárlással nem ér fel, Valentin-napkor is meglódul az édességek piaca - mondta a GfK Hungária ügyfélkapcsolati vezetője. Vella Rita hozzátette: felméréseik szerint a fiatalabb és közepes, vagy annál magasabb jövedelműek vásárolnak leginkább édességet ajándékként Valentin-napra.

A GfK Hungária Háztartáspanel adatai szerint a februári Valentin-nap a táblás csokoládék és pralinék iránti keresletet akár 70 százalékkal is megnövelheti a januári időszakhoz képest. A gyártók és forgalmazók erőteljes kommunikációval, egyedi csomagolásokkal és árkedvezményekkel igyekeznek megnyerni termékeiknek a vásárlókat.

Valentin-napon az elmúlt évek tapasztalatai alapján kiemelt forgalomra számíthatnak a csokoládé-gyártók és forgalmazók. A Valentin-nap bár az átlagosnál nagyobb forgalmat generál a táblás csokoládék és pralinék kategóriájában a GfK Hungária Háztartáspanel adatainak tanúsága szerint is, mindazonáltal a karácsonyi, húsvéti időszak forgalmát nem éri el.

A praliné az egyik legelterjedtebb ajándék Valentin-napon, hiszen közkedvelt édesség, mely a megfizethető kategóriába tartozik. A januári gyenge csokoládéforgalom után főképp a pralinék és a táblás csokoládék esetében látható jelentős fellendülés februárban: 2012-ben az értékesítés mennyisége a táblás csokoládék esetében átlagosan kicsit több mint harmadával nőtt, míg a pralinék esetében közel 70 százalékkal emelkedett egy hónap alatt. A Valentin-nap miatti forgalomnövekedés azonban még így is messze elmarad az év végi csúcstól. Az értékesített mennyiség növekedése egyértelműen abból adódik, hogy többen teszik kosarukba ezt az édességet: tavaly 500-600 ezer háztartás vásárolt pralinét az év második hónapjában, bár vásárlószámot tekintve némi visszaesés tapasztalható 2011-ről 2012-re.

A szegmens szereplői minden évben egyedi csomagolásokkal, különböző kihelyezésekkel, erőteljes kommunikációval készülnek február 14-ére abban a reményben, hogy vásárlói forintokért folytatott szoros versenyből ők kerülnek ki nyertesként. Több gyártó és forgalmazó él ebben az időszakban az árkedvezmény eszközével is: februárban átlagosan 450 forint körüli áron volt kaphat egy doboz praliné, ami 10-15 százalékkal alacsonyabb az éves átlagárnál. Továbbra is a márkás változatok uralják a piacot, a saját márkás termékek a teljes értékesített mennyiség negyedét adják. Bár alacsony a piaci részesedésük, mégis egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a kézműves bonbonok is, egyre többen vállalkoznak arra, hogy saját maguk készítsenek csokis finomságokat.

Az adatok szerint a Valentin-nap elsősorban a fiatalabb, illetve a magasabb jövedelmű háztartások körében erősíti a pralinévásárlási kedvet.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×