eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nemzetközi pályázat a Paksi Atomerőmű kapacitásának bővítésére - a nap hírei

Visszavásárolta az E.ON gáztározóit a kormány. Megalakult a felsőoktatási kerekasztal.

Nemzetközi pályázatot írnak ki a Paksi Atomerőmű kapacitásának bővítésére - közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor Moszkvában, miután találkozott az orosz elnökkel, elmondta: a meglévő paksi blokkok orosz technológiával készültek, ezért azokat az oroszok újítják majd fel. Vlagyimir Putyin a megbeszéléseken ígéretet tett arra, hogy Magyarország a jelenleginél több mezőgazdasági és ipari terméket exportálhat Oroszországba, és légügyi együttműködést is terveznek a Malév kiesésének pótlására.

A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy a kormány visszavásárolta a gáztározókat. Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke elmondta: lezárultak a tárgyalások az állam képviselői és az E.ON között, a szövegszerű megállapodási javaslat elkészült, a technikai lebonyolítás zajlik.

Jövő nyárra az áram és a gáz árának legalább 30 százalékkal kell csökkennie - mondta a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Lázár János egy algyői fórumon közölte: a kormány jelenleg azon dolgozik, hogy június 1-jével a víz- és csatornadíj, továbbá a szemétszállítás költsége minimum 10 százalékkal mérséklődjön.

A tervek szerint az első negyedévben összesen 289 milliárd forintra hirdet pályázatokat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a rendelkezésre álló uniós keretből. Idén az ügynökségnek 1197 milliárd forintot kell odaítélnie a nyertes pályázóknak, amellyel a 2007 és 2013 közötti programozási időszak összes forrását lekötik.

Közvetlenül a növekedés ösztönzésére, gazdaságfejlesztésre fordítja a következő uniós pénzügyi ciklus forrásainak 60 százalékát a kormány. Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Magyar Közgazdasági Társaság rendezvényén elmondta: a most véget érő hétéves időszakban az uniós forrásoknak csak a 16 százalékát használták fel erre a célra.

Megegyezést sürget a középtávú uniós költségvetésről az Európai Bizottság elnöke. José Manuel Barroso Bécsben arra hívta fel az uniós tagállamok figyelmét, hogy befektetések nélkül nincs növekedés.

Felfüggesztették a tárgyalásokat Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap között a készenléti megállapodásról - jelentette be az IMF külkapcsolatokért felelős igazgatója. Gerry Rice emlékeztetett arra, hogy 2012 elején a felek olyan intézkedésekről tárgyaltak, amelyekkel Budapest egy készenléti megállapodáshoz juthatott volna. Hozzátette: ezt a magyar kormány elővigyázatossági hitelkeretként akarta kezelni.

Gazdaságpolitikai fordulatot sürgetett a jegybank elnöke. Simor András egy rádióinterjúban úgy vélte: addig nehezen indulnak meg a beruházások, amíg a vállalkozások számára bizonytalan a szabályozó környezet. A Magyar Nemzeti Bank elnöke szólt arról is, hogy nem indokolt a jegybanki alapkamat csökkentése, mivel a 3 százalékos cél fölött van az infláció.

Megalakult a felsőoktatási kerekasztal, a résztvevők három munkacsoport létrehozásáról döntöttek. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere elmondta: ha az egyeztetések nyomán törvénymódosításra lesz szükség, akkor azt még a tavaszi ülésszak alatt a kormány, illetve az Országgyűlés elé szeretnék terjeszteni.

Nem vonják el az eredetileg tervezett 300 millió forintot a Magyar Képzőművészeti Egyetemtől, így hétfőn megkezdődhet a második félév az intézményben. Ezt Kőnig Frigyes rektor erősítette meg.

Ha időben megszületnek és kivitelezhetőek az új szabályok, akkor szeptemberre megkaphatják a diákok az új kerettantervek alapján írt tankönyveket. Erről a Nemzeti Tankönyvkiadó vezérigazgatója beszélt. Kiss János Tamás az InfoRádióban hozzátette: az általa vezetett intézmény péntektől Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó néven működik tovább.

Döntött a Cigányügyi Egyeztető Tanács létrehozásáról a kormány - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca tájékoztatása szerint a tanács feladata lesz a többi között, hogy javaslatot tegyen a kormány társadalmi felzárkózási és cigányügyi politikájára és figyelemmel kísérje a kormány és az Országos Roma Önkormányzat keretmegállapodásában szereplő célok teljesülését.

Idén 30 ezer fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű ember foglalkoztatását biztosítja az állam több mint 300 vállalkozásnál. Az erre fordítható összesen 35 milliárd forinthoz részben pályázat útján juthatnak hozzá a munkáltatók.

Elfogadták a hungarikumnak minősülő nemzeti értékeket összesítő első listát - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium. A tájékoztatás szerint a Hungarikum Bizottság által jóváhagyott összeállításban szerepel egyebek mellett a mohácsi busójárás, a matyó népművészet, Hollókő Ófalu, illetve a Hortobágyi Nemzeti Park. Ezek azok az értékek, amelyek külön elbírálás nélkül, a törvény erejénél fogva hungarikumnak minősülnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×