eur:
390.87
usd:
365.59
bux:
68385.92
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Fenntartja legfeljebb 5 százalékos bevétel növekedési várakozását a Richter

Fenntartja a Richter Gedeon Nyrt. az éves árbevétel euróban számolt 0-5 százalékos növekedési várakozását 2011-re és a várható üzleti eredményhányadot az augusztusi 15-16 százalékról 18 százalékra emeli - közölte Bogsch Erik, a Richter Gedeon vezérigazgatója az első három negyedévi gyorsjelentést ismertető Budapesten tartott sajtótájékoztatón. A Richter árbevétele 998,2 milliárd euró volt 2010-ben.

A nyereségvárakozásról a vezérigazgató annyit mondott, hogy az első kilenc hónap - az egyszeri tételektől függetlenül is - jól alakult.

Félévkor a magyarországi árbevételben még stagnálását várt a társaság, most 0-5 százalékos növekedéssel számol a Richter. Lengyelországban zlotyban 5-10 százalékkal növekedhetnek éves szinten az idei eladások, míg Romániában stagnálás várható. Az Európai Unió régi, 15 tagállagában a Grünenthal portfoliója megvásárlásának eredménye 45 millió euró többletbevételt hoz, e nélkül stagnálás lenne. Az orosz piacon 10-15 százalékos növekedés várható euróban számolva, Ukrajnában dollárban 5-10 százalék a várható bővülés. A FÁK többi országában viszont dollárban öt százalék körüli csökkenéssel számol a Richter, míg az Egyesült Államokban dollárban 35 százalék visszaesést vár.

Bogsch Erik beszámolt arról is, hogy a lengyel Polpharma meghiúsult tranzakciójához kapcsolódó bánatpénz - 40 millió dollár plusz 3,5 millió dollár kamat és az ügyvédi költségek - 6,83 milliárd forint egyéb bevételt eredményezett, amit a harmadik negyedévben számoltak el, s októberben a pénz is befolyt. Ennek az összegnek a nagyságrendje megfelel a három évvel ezelőtt átadott kémiai kutató beruházási összegének - emlékeztetett Bogsh Erik. Hozzátette: a nehezen "megszerzett" bánatpénz "rendkívüli erkölcsi elégtételt" jelent.

A devizaárfolyam változásának a Richterre gyakorolt hatásáról szólva Bogsch Erik közölte, mindig az éves átlagárfolyamot érdemes figyelembe venni. Az előző évi átlagtól minden egy forint gyengülés az euróhoz képest 300 millió forint plusz nyereséget jelent, feltételezve, hogy a rubel árfolyama stabil marad. Ebben nem vette tekintetbe a Richter a devizában meglévő készpénzállományát.

Bogsch Erik tájékoztatása szerint annak ellenére nem csökkentették a magyarországi orvoslátogatói hálózat 180 fős létszámát, hogy az idén duplájára, 5 millióról 10 millióra emelték a fejenkénti költségvetési befizetési kötelezettséget. A másik változás az volt, hogy az egészségbiztosító által támogatott gyógyszerek utáni 12 százalékos adó kulcsát 20-ra növelték. Jövőre ez az adókötelezettség 4,1 milliárd forint lenne, de a Richter reméli, hogy a kormányzat továbbra is elismeri a kutatás-fejlesztési tevékenységét, amit eddig "szembe lehetett állítani" ezzel az adóval.

A gyógyszer-ártámogatási rendszer változása 2012-ben a számítások szerint 3 milliárd forint bevétel-kiesést jelent a Richter számára, s így jövőre több mint hétmilliárd forint plusz teherrel számolhat a társaság.

Bogsch Erik a gyógyszerpiacot érintő várható változtatásokkal kapcsolatban az MTI kérdésére elmondta, hogy tartható lenne a Széll Kálmán Terv 83 milliárd forintos gyógyszer-ártámogatást csökkentő előirányzata, de a jelenlegi jogszabálytervezetek szerint éppen azokat "kímélnék", akik semmilyen hozzáadott értéket nem képviselnek a magyar gazdaságban.

A Richter vezérigazgatója, aki a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) is elnöke, a javaslataikat ismertetve elmondta, hogy a spanyol mintához hasonlóan 10 milliárd forintot hozna az, ha az originális készítmények árát adminisztratív eszközökkel 15 százalékkal csökkentenék. Van a jelenlegi tervezetek között olyan is, ami rontja az egyenleget - fejtette ki. Ha ugyanis az onkológiai készítményeket a kórházi kategóriába sorolnák, így azok mentesülnének a már említett 20 százalékos adó alól, ami 8 milliárd forinttal növeli a deficitet. Ezek a készítmények mentesülnének az úgynevezett támogatási volumen alól is, ami további 3 milliárd forint mínuszt jelentene a kasszában.

Úgy vélte, ami eddig történt a szabályozásban, az lényegében a magyarországi gyártókat sújtja, azokat, akik a forgalom 20-25 százalékát adják, míg a többi 75-80 százalékhoz - ami szinte mind import -, "nem nyúlnak".

Bogsch Erik elmondta, hogy sem az újabb, sem az augusztusi javaslataikra nem kaptak még választ. "Akkor, amikor a legnagyobb szükség lenne a többi között az export miatt is fontos magyarországi gyógyszeriparra - elfogadhatatlan a korrekt párbeszéd hiánya" - fogalmazott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágás esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől és a McDonald'stól is. Az európai tőzsdék után pedig az amerikai részvényindexek is mínuszban nyitottak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×