eur:
389.39
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

OKSZ: a magasabb infláció miatt nem nőtt a belföldi fogyasztás

Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint döntő részben a magasabb infláció az oka annak, hogy a belföldi fogyasztás nem követte a GDP 2011. első negyedévi növekedését. Az OKSZ szerint az élelmiszer áfa-csökkentés kedvező lépés lehetne a bővülés támogatására.

Az OKSZ közleményében felhívja a figyelmet a Központi Statisztikai Hivatal adataira, miszerint az első negyed évben és márciusban sem nőtt a kereskedelmi fogyasztás.

A kereskedelem nagy súlyú területei közül sajnálatos módon márciusban 4 százalékkal esett vissza az élelmiszervásárlások mennyisége a 8-9 százalékos áremelkedés mellett - fogalmaz a közlemény azzal, hogy a nagy áruházak, láncok árversenye nélkül akár nagyobb is lehetett volna az áremelkedés üteme.

Az OKSZ kiemeli: a takarékoskodás jellemzi a ruházati és tartós cikkek vásárlását is (előbbinél 2, utóbbinál 6 százalék volt a márciusi visszaesés az előző év azonos időszakához képest, a negyedéves mérleg 4, illetve 1 százalékos csökkenés az eladások mennyiségét tekintve).

A korábbi hónapokkal szemben 2011. márciusában nem csökkent az üzemanyagok fogyasztásának mennyisége, ez felfelé húzta a negyedéves mérleget (az évkezdettől számítva 1 százalék volt az üzemanyag-vásárlások mennyiségének visszaesése); a benzinkutaknál azonban sokkal több pénzt hagynak a vásárlók - ismerteti a szövetség.

Kiemelte: továbbra is visszaesés jellemzi a járművásárlásokat, a márciust 6, az első negyedévet 4 százalékos elmaradás jellemezte.

Az OKSZ szerint a publikált adatok alapján hiába hagytak a vásárlók 2011. első negyedévében 1.629 milliárd forintot, azaz az előző év azonos időszakánál 72 milliárd forinttal többet az áruházak pénztáraiban, nem kaptak érte több árut, mint korábban.

Az élelmiszereknél 27 milliárd forint volt a többletköltekezés az első negyedévben (754 milliárd forint első negyedéves forgalom mellett). Az üzemanyagok esetében hasonlóképpen 41 milliárd forinttal volt nagyobb az első negyedéves költekezés (301 milliárd forint negyedéves forgalom mellett).

A hullámzó piaci helyzethez igazodott az alkalmazottak száma: 2011. első negyedévében 338 ezer volt, 1 százalékkal kevesebb az előző évinél. Foglalkoztatási oldalról ennek tükrében is kockázatos lenne az üzletek vasárnapi nyitva tartásának korlátozása - véli az OKSZ.

Az OKSZ szerint 2011. első félévében az árváltozások miatt hullámzó lesz a kereskedelmi fogyasztás. Az infláció mérséklődésével, amelyre az élelmiszerek és az üzemanyagoknál is van remény, növekedhet a fogyasztás, követve a gazdaság növekedését - olvasható a közleményben. A 2011. évi szja- és a cafeteria-változások is a fogyasztás növekedését erősítik éves szinten.

Az alapvető élelmiszerek általános forgalmiadó-kulcsának csökkentése összességében kedvező lenne, visszaszoríthatná a feketekereskedelmet, és csökkenne a külföldi vásárlás, illetve alacsonyabb lenne az árhullámzás szintje - emeli ki az OKSZ. Hozzáteszi: a kereskedők az éles verseny miatt nem tudják lenyelni az áfát.

Teljesen más okok, például az alapanyagok, a beszállítói árak újabb növekedése, az árfolyamváltozások miatt egy áfakulcs- csökkentés után később is növekedhetnének az árak, ám éppen alacsonyabb szinten mozognának a maihoz képest, a költségvetésben pedig csak átmeneti bevételkiesést okozna a kulcscsökkentés - állítja a szövetség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×