eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Emelkedett a vendégek és a vendégéjszakák száma

A vendégek és a vendégéjszakák száma is 6 százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken január-februárban, az előző év azonos időszakához viszonyítva- tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Póka Orsolya, a KSH szakstatisztikusa hozzátette: szálláshelyek árbevétele 4,9 százalékkal nőtt ebben az időszakban.

Az idén január-februárban a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt 6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva, a szálláshelyek árbevétele folyó áron 4,9 százalékkal nőtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal pénteken.

A forgalom 87 százalékát képviselő szállodák vendégforgalma mindkét hónapban élénkült, amelyben a négycsillagos, illetve a wellness-szállodák vendégforgalma volt meghatározó mind a külföldiek, mind a belföldiek esetében.

Január-februárban a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 33,4 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagos szállodák működtek a legmagasabb, 45,8 százalékos szobakihasználtsági aránnyal; a négycsillagos házak 38,4 százalékos foglaltságot értek el, a foglaltság 1,1 százalékponttal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A szálláshelyek összes árbevétele folyó áron 4,9 százalékkal emelkedett 2010-hez képest. A kereskedelmi szálláshelyek 2010. január-februárban összesen 26 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 13 milliárd forint volt.

A vizsgált időszakban 316 ezer külföldi vendég 824 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken; a vendégek és az éjszakák száma egyaránt nőtt 9,5, illetve 7 százalékkal.

A külföldivendég-forgalom szerkezete továbbra is átalakulóban van. A legjelentősebb küldő országok közül Olaszországból, Romániából, Franciaországból és az Egyesült Királyságból érkező vendégek éjszakáinak száma csökkent, miközben Németországból, Ausztriából, Oroszországból és Csehországból érkezők esetében nőtt. A külföldivendég-forgalom jelentős részét realizáló szállodákban, a négycsillagos kategóriában jelentős növekedést jelentettek a szálláshelyek, a vendégek száma 11,3, a vendégéjszakáké 9 százalékkal bővült. A többi kategóriában eltérően alakult a vendégforgalom, az öt- és háromcsillagos egységekben kevesebb, míg a két- és egycsillagos szállókban több éjszakát töltöttek el a külföldiek 2010 azonos időszakához viszonyítva. A külföldi vendégek számának emelkedése - a balatoni és a dél-dunántúli régiók kivételével - mindegyik turisztikai régióban megfigyelhető volt.

Az időszak folyamán a kereskedelmi szálláshelyeken 415 ezer belföldi vendég 933 ezer vendégéjszakát töltött el, a vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt emelkedett 3,8, illetve 4,4 százalékkal az előző év azonos időszakához mérten.

A belföldivendég-forgalom több mint 80 százalékát fogadó szállodákban 7,6 százalékos növekedés figyelhető meg az éjszakák számában. A vendégek körében szintén közkedvelt panzióknál az év eleji alacsony vendégforgalomnak köszönhetően 17,3 százalékos csökkenés következett be. A belföldi vendégek számának visszaesése a kilenc turisztikai régióból négyet érintett.

A Balatonon eltöltött éjszakák száma január-februárban a külföldiek és a belföldiek esetében fél, illetve 7,8 százalékkal emelkedett. A népszerű gyógy-, illetve wellness-szállodák látogatottsága kissé kedvezőtlen képet mutatott az év első két hónapjában. A megfigyelt időszakban a balatoni gyógyszállodák vendégforgalma leginkább a külföldivendég-éjszakák visszaesésének köszönhetően 21 százalékkal csökkent, a wellness-szállodákban - a kapacitásnövekedés ellenére - 5,6 százalékkal mérséklődött az éjszakák száma az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

Budapesten - a megszokott tendenciától eltérően - a belföldi vendégeknek köszönhetően 5,1 százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×