eur:
400.87
usd:
366.6
bux:
74278.8
2024. október 11. péntek Brigitta

A folyó fizetési mérleg millió euró többlettel zárt

A folyó fizetési mérleg 366 millió eurós többlete tavaly a negyedik negyedévben több mint a duplája lett az elemzők által várt 180 millió eurónak, az éves többlet 2,031 milliárd euró volt a 2009-es 332 millió euró után - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.

Tájékoztatási gyakorlatának megfelelően a tavalyi és az idei első három negyedév felülvizsgált adatait közölte az MNB. A revízió következtében a folyó fizetési mérleg 2009-es, korábban közölt 429 millió eurós hiányát 332 millió euró többletre módosította az MNB, a tavalyi harmadik negyedév 477 millió eurós többlete pedig 439 millióra mérséklődött.

A felülvizsgált 2010-es első háromnegyedévi adatok után a folyó fizetési mérleg többlete az első kilenc hónapban a korábban közöltnél 39 millió euróval volt magasabb: az első negyedévben 600 millió, a másodikban 627 millió, a harmadikban 439 millió eurót tett ki.

A külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege) 2010 negyedik negyedévében 875 millió euró (241 milliárd forint) volt. Az éves finanszírozási képesség 3,8 milliárd eurót tett ki. A szezonális hatások kiszűrésével a negyedéves finanszírozási képesség a negyedéves GDP 4,1 százaléka (286 milliárd forint) volt.

2010-ben a reálgazdasági mérleg többlete továbbra is magasabb, mint a jövedelemmérleg hiánya. Az áruforgalomban az exportbevételek 2009 elejétől, az importkiadások 2009 második félévétől szezonálisan igazítva rendre meghaladták az előző negyedéves szintet.

A reálgazdasági mérleg többlete tavaly a negyedik negyedévben 1,7 milliárd, az egész évben 7,080 milliárd euró volt, egy évvel korábban 1,4 milliárd, illetve 4,7 milliárd eurót tett ki. Ezen belül az exportbevételek a tavalyi utolsó negyedévben 22,8 milliárd eurót tettek ki, negyedévről negyedévre nőttek: az első negyedévben 19,4 milliárd, a másodikban 21 milliárd, a harmadikban 21,8 milliárd eurót értek el, így az éves adat 84,766 milliárd euróra nőtt a megelőző évi 71,7 milliárd euróról.

Az éves 77,686 milliárd eurós importkiadások mintegy 11 milliárd euróval haladták meg az előző évit. A negyedik negyedévi import 21 milliárd euró fölé emelkedett a megelőző negyedévi 20 milliárdról, illetve az egy évvel korábbi 18 milliárdról. A szolgáltatások további 2,4 milliárd euró exporttöbbletet hoztak a negyedik negyedévi 413 millió euró többletet is beleértve az egy évvel korábbi 1,35 milliárddal és 303 millióval szemben.

A jövedelem- és transzfermérleg hiánya 2010-ben 5 milliárd euró felett volt, a negyedik negyedévben 1,33 milliárd euróra nőtt a megelőző negyedévi 1,230 és az egy évvel korábbi 1,16 milliárd euróról.

A folyó fizetési mérleg többlete a szezonálisan kiigazított adatok alapján a negyedik negyedévben 534 millió euró lett. Szezonálisan igazítva az export és az import szintje, továbbá az áruforgalmi egyenleg kiigazított értéke (1,243 milliárd euró) is meghaladta az előző negyedévi értékeket.

A szolgáltatások bevételi többlete a negyedik negyedévben a szezonális hatásokat kiszűrve 572 millió euró volt, a többlet nagyságrendileg megegyezik az előző három negyedév többleteinek szintjével.

A szolgáltatásokon belül a szezonális hatásoktól megtisztított idegenforgalmi bevételek (1,021 milliárd euró) és kiadások (568 millió euró) is, valamint az egyéb szolgáltatások bevételei (2,598 milliárd euró) és kiadásai (2,445 milliárd euró) is az előző negyedévek szintjén maradtak.

A szezonális hatásoktól megtisztított jövedelmek hiánya 1,405 milliárd eurót tett ki, a hiány mértéke tovább nőtt a negyedik negyedévben is.

Az EU-val kapcsolatos eredményszemléletű adatokat tekintve szezonális kiigazítás nélkül a folyó transzferek bevételi többlete 258 millió euró, míg a tőketranszferként elszámolt tranzakciók bevételi többlete közel 849 millió euró volt a tavalyi negyedik negyedévben. Az EU folyó- és tőketranszfereket együttesen igazítják, a negyedik
negyedéves szezonálisan kiigazított érték 934 millió euró. Az év egészét tekintve 1,2 milliárd folyó és 2,2 milliárd tőke transzfer áramlott be tavaly az országba a 2009-es rendre 1,05 és 1,6 milliárd után.

A közvetlen tőkebefektetéseken belül a negyedik negyedévben a magyarok külföldi közvetlen tőkebefektetés tranzakcióinak egyenlege 217 millió euró, a külföldiek magyarországi közvetlen
tőkebefektetés forgalmának egyenlege pedig 1,340 milliárd euró befektetés növekedést mutatott.

A külföldiek magyarországi közvetlen tőkebefektetéseinél az 1,340 milliárd euró nettó forrásbeáramlás mögött a külföldiek nettó 557 millió eurós részvény és egyéb részesedés vásárlása, a külföldi tulajdonosokra jutó 863 millió euró újra befektetett jövedelem és az egyéb tőkemozgások soron 80 millió euró tőkekivonás állt a múlt év negyedik negyedében.

A portfólió befektetések terén 689 millió euró tőkekivonás valósult meg a negyedik negyedévben. Ebből 150 millió eurós a külföldi követelések csökkenéséből - 107 millió részvény és 35 millió euró a kötvény - miatt, 538 millió euró a tartozások növekedése miatt következett be.

A 2009-es adatok felülvizsgálata során a tőkemérleg egyenlegét 73 millió euróval, a pénzügyi mérlegét pedig 329 millió euróval csökkentette a jegybank. A jövedelmek egyenlegét pedig 761 millió euróval javította.

Címlapról ajánljuk
Csík János a döntéséről: muszáj lassítanom, tele van a testem csavarokkal

Csík János a döntéséről: muszáj lassítanom, tele van a testem csavarokkal

Nem hagyja abba a zenélést, csak a saját, kicsit lassabb tempójában folytatja tovább - mondta az InfoRádióban Csík János. A Kossuth-díjas zenész, a Csík zenekar alapítójának életében ezzel egy meghatározó időszak zárul le, a nevét viselő együttes 2025-től Gál Tiborral folytatja a munkát. Csík János hangsúlyozta: nem zenekaron belüli feszültség miatt hozta meg a döntését a kilépésről, minden taggal baráti viszonyt ápol, és a jövőben is szívesen lép fel majd vendégművészként a Csík zenekarral.

Orbán Viktor péntek reggel: a szerdai strasbourgi vita "rock and roll" volt

Interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak péntek reggel. Szerinte Strasbourgban annak a bejelentése történt meg szerdán, hogy meg akarják buktatni a magyar kormányt, és azt is megmondták, ki vezesse. De Orbán Viktor bejelentette "az ellenállást". Meghirdette a 2025-ben reményei szerint 3-6 százalékos gazdasági növekedést szavatoló gazdasági stratégiát, 3 elemet fel is fedett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Ennyivel fog növekedni évente az akkumulátoros energiatárolók piaca Európában

Ennyivel fog növekedni évente az akkumulátoros energiatárolók piaca Európában

Az európai napelem és akkumulátoros energiatárolás gyors fejlődése új lehetőségeket teremt mind a megújuló energia fejlesztőinek, mind az ipari és kereskedelmi fogyasztóknak, de egyúttal jelentős kihívásokkal is jár. A negatív áramárak megjelenése és a hálózati kapacitások szűkössége olyan problémák, amelyek befolyásolhatják az ágazat növekedését. Ezeknek a kihívásoknak a megoldása érdekében kritikus, hogy az ösztönző rendszereket helyesen alakítsák ki, és hogy a hálózati díjak olyan magatartást ösztönözzenek, amely támogatja a megújulók integrációját. – mondta Jan Osenberg, a SolarPower Europe Senior Policy Advisora a Portfolio Energy Investment Forumon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 11. 09:37
×
×
×
×