INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Bevallotta a magyar az APEH-nek, mennyit kapart össze tavaly

Infostart / InfoRádió
Összességében több mint 4,5 millió magánszemély személyi jövedelemadó elszámolását fogadta az állami adóhatóság a 2009-es adóévre - derül ki APEH témában közzétett tájékoztatójából.

Az áfa fizetésére nem kötelezett adózók 2010. május 20-ig nyújthattak be (egyszerűsített vagy normál) önbevallásukat a 2009. évi jövedelmükről. A munkáltatói adó-megállapításokat pedig július 10-ei határidővel juttathattál el az APEH-hoz azok a cégek, melyek vállalták a munkavállalók jövedelmének bejelentését.

A 2010. július 25-ei állapot szerint az adóhatósághoz mintegy 3,6 millió szja bevallás, 191 ezer egyszerűsített bevallás, valamint 722 ezer magánszemély munkáltatói adóelszámolása érkezett be. Az APEH tájékoztatása szerint a bevallások feldolgozása idén gyorsabban zajlott, mint egy évvel ezelőtt. Jelenleg 98,4 százalékos feldolgozottsági szinten állnak. A feldolgozatlan bevallások kivétel nélkül hibásak, és javításra várnak, melyről az adóhatóság már értesítette az érintetteket.

A hibásan beküldött személyi jövedelemadó bevallások aránya megközelítőleg 13,6 százalékos volt. A leggyakoribb hiba aláírás elmaradása volt, de sokan rontottak a rendelkezési jogosultságuk érvényesítése (önkéntes kölcsönös biztosító pénztári kedvezménynél) során is. A kézzel kitöltött adóbevallások hibáinak egy része elkerülhető lett volna az adóbevallások kitöltésére is szolgáló általános nyomtatványkitöltő használatával.

Az önbevallók közel háromnegyede használta a kitöltő-programot. A legtöbben az elektronikus kitöltést majd a bevallások kinyomtatását és postára adását választották. Az összes, 3.797.956 darab önbevallásnak 59,6 százalékát - nagyjából 2,26 millió darabot - jutatták el az adózók elektronikusan kitöltve és kinyomtatva az APEH-hoz.

Ennél jóval kevesebben vállalkoztak idén az elektronikus beküldésre. Kicsit több mint 607 ezer (a tavalyinál 6,2 százalékkal több) bevallás jutott el az adóhivatalba papírkímélő útvonalon az Ügyfélkapun keresztül. A kézzel kitöltött bevallások száma a tavalyiakhoz képest minimális csökkenést mutatott idén, összesen 928 ezren választották a több oldalas nyomtatvány kézi kitöltését.

94,3 milliárd forint visszautalás

Idén összesen 1,86 millió ember kapott valamilyen összegű adó-visszatérítést az APEH-től. Egy főre vetítve átlagosan 50.627 forintot fizetett vissza az adóhatóság, tavaly ez az érték csupán 44.324 forint volt. Általánosságban elmondható, hogy az APEH törvényi határidőket tartotta. Mindössze 2490 esetben csúsztak, melyek miatt átlagosan 353 forint késedelmi kamatot fizetett a hivatal.

Az adózók a 2009. adóévre vonatkozóan is élhettek bevallásukban a kedvező részletfizetési lehetőséggel. A szabály szerint, a vállalkozási tevékenységet nem folytató, általános forgalmi adó fizetésére nem kötelezett magánszemély az adóbevallásban befizetendő kötelezettségként megállapított 100 ezer forintot meg nem haladó személyi jövedelemadóját havi egyenlő részletekben, legfeljebb négy hónap alatt pótlékmentesen megfizetheti.

A címlapról ajánljuk