eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Jelzálog és ingatlan: ki vesz fel 30 százalékos kamatra tízmilliós hitelt?

Inkább választják a forinthitelt a lakást vásárolni szándékozók, mint az eurót, ugyanakkor az euró alapú hitelnek még mindig van egy kis kamatelőnye - ez a többségi vélemény a banki piacon. Ugyanakkor a forinthitel után fizetendő törlesztőrészletet megemelheti az alapkamat emelése, tehát mindennél fontosabb a felelős gazdaságpolitika.

Mivel a lakásra felvett hitelek háromnegyede idén már forint alapú, és az euró alapú hitelekhez valamivel magasabb önerő szükséges, érdemben nem mozdít nagyot a piacon az a bejelentés, miszerint a devizaalapú hitelekhez nem lehet jelzálogjogot bejegyezni.

A miniszterelnöki bejelentés egy piaci tendenciát erősít - vélik banki szakértők. Többen hangsúlyozták: a válság óta az ügyfelek kockázattűrő képessége alacsony, és inkább választják a forinthitelt, még akkor is, ha az euróhitel kamata alacsonyabb. Márpedig alacsonyabb - mondta Mihálovits András, a penzcentrum.hu szerkesztője.

Önmagában tehát ez az intézkedés nem vált ki hitelfolyósítás-csökkenést a lakáspiacon, ugyanakkor azt nem árt tudni, hogy a forinthitelt törlesztő-részlete sem fix, a jegybanki alapkamat változását, érvényesíteni lehet és kell is a bankoknak.

Az, hogy jelzálogjog bejegyzése nélkül devizahitelt adjon egy pénzintézet, elvben lehetséges, de valószínűleg nagyítóval sem lehet olyan ügyfelet találni, aki a személyi kölcsön kamatával vetekedő, mondjuk, 30 százalékos kamat mellett kíván felvenni 5-10, vagy urambocsá' 15 millió forintot.

Mindenesetre, ha a kormány által is kívánt tartósan alacsony kamatkörnyezet lesz a jövőben, akkor nincs ok aggodalomra, a bankok számára a forinthitelek portfólió minősége jobb lesz, és az ügyfél is biztos lehet abban, hogy tudja fizetni álmai lakásának törlesztő-részleteit. A tartósan alacsony kamatkörnyezet pedig a felelős magyar gazdaságpolitika és a nemzetközi piaci környezet függvénye.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×