eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Megállapodtak az M43-as autópálya alvállalkozóinak követeléseiről

Megállapodott az alvállalkozói követelések teljesítéséről a Tisza M-43 Konzorcium azokkal a cégekkel, amelyeknek a konzorcium egyik tagja, a csődvédelem alatt álló Szeviép Zrt. tartozik nagyobb összeggel, a megállapodást az M43-as autópálya beruházója a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) közvetítésével született meg - közölte Fazakas Orsolya, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője.

A megállapodás értelmében az épülő autópálya második ütemét kivitelező Tisza M-43 Konzorcium és az alvállalkozók legkésőbb a jövő héten szerződést kötnek a követelések megvásárlásról. A követelésvásárlás előlegeként a konzorcium a jövő héten összesen 100 millió forintot fizet ki, amely arányosan illeti meg az eladókat - áll a NIF Zrt. közleményében.

A vételár fennmaradó részét a konzorcium hatvan napon belül egyenlíti ki.

A Szeviép Zrt, a Tisza M-43 konzorcium egyik tagja április 26-án csődvédelmet kért. Az eljárás során derült ki, hogy a konzorcium, illetve annak tagjai megsértették a NIF Zrt.-vel kötött kivitelezési szerződéses több pontját, azzal hogy a szerződött alvállalkozók a teljesítések egy részét további alvállalkozókra bízták. A nem közvetlenül a konzorciummal szerződött alvállalkozók egy része a Szeviép Zrt. csődje miatt nem jutott hozzá az igazolt teljesítései ellenértékéhez.

A ki nem fizetett alvállalkozók május 6-án kezdtek demonstrálni az épülő M43-as autópálya és a 47-es út csomópontjának közelében, s május 13-án elkezdték bontani az út töltését a 10-es kilométerszelvénynél, Szeged határában.

Az NIF Zrt. a szerződésszegés miatt május 13-án kilátásba helyezte a kivitelezői szerződés felbontását a második szakasz kivitelezőjével, a Tisza M-43 Konzorciummal. A beruházó június 4-én az autópálya első ütemét építő M43 Szeged-Makó Konzorcium esetében is elkezdte a szerződéstől való elállás előkészítését, mivel a szabálytalan alvállalkozói megállapodások miatt néhány a kivitelezésben résztvevő cég ezen a szakaszon sem jut hozzá igazolt teljesítéseinek ellenértékéhez.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×