eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Nyár végéig ne számítson ennél erősebb forintra!

Hiába gyengült sokat májusban a forint, a Portfolio.hu havi szokásos alapkezelői felmérése szerint rövidtávon nem számíthatunk az árfolyam erősödésére, és a hosszabb távú kitekintés sem ad okot túlzott optimizmusra. Bár megnyugtató, hogy a 274 forint/eurós szintről további gyengülést a válaszadóknak csupán a harmada jósol a múlt havi 50 százalék helyett augusztus végére, az elgondolkoztató, hogy erősödésre senki sem számít. Rövid időtávon egyetlen megkérdezett sem jósolt hozamcsökkenést az állampapírpiacon, melynek megfelelően a kötvényeket legtöbben alul súlyozandónak tartják a saját benchmarkhoz képest.

Hiába gyengült múlt hónapban két százalékkal a forint árfolyama, a gazdasági honlap által megkérdezett portfólió menedzserek között egy olyan sem akad, aki a 274 forint/eurós szintről a hazai fizetőeszköz erősödésére voksolna három hónapos időtávon.

A megkérdezett 18 szakértő nagy része (67 százaléka) szerint a forint a referencia értékről +/-2%-os elmozdulást produkálhat augusztus végére. Az mindenesetre kisebb megnyugvással szolgál, hogy mostanra "csupán" a megkérdezettek harmada prognosztizál forintgyengülést (egy hónapja még a válaszadók fele tartozott ebbe a kategóriába).

Egy éves időtávon, az optimistább jövőkép irányába jelentős elmozdulás mutatkozott május elejéhez képest. Míg akkor 69 százalék tartotta elképzelhetőnek a forint két százaléknál jelentősebb gyengülését, mostanra arányuk 34 százalékra esett vissza. Ráadásul március óta először egyesek már a forinterősödést is elképzelhetőnek tartják.

Rövidtávon vége a hozamcsökkenésnek

A kockázatvállalási hajlandóság májusi megbicsaklását követően már egyetlen profi befektető sem számít arra, hogy az állampapír-piaci hozamszintek augusztus végére csökkenést mutatnak a jelenlegi értékekhez képest. A válaszadók 78 százaléka a MAX index +/-2 százalékos elmozdulását, azaz lényegében stagnálását prognosztizálja.

Az elmúlt egy év állampapír-piaci hozamcsökkenésével párhuzamosan egyre jobban apadt az alapkezelők optimizmusa. Bár a megkérdezettek egybehangzóan kitartanak amellett, hogy még ezekről a szintekről is van tere a hozamcsökkenésnek, a MAX index 10 százaléknál nagyobb emelkedésére már egyetlen alapkezelő sem számít.

Miután a hozamcsökkenést prognosztizáló alapkezelők száma sokat csökkent, talán nem meglepő, hogy a megkérdezettek közül mindössze egyvalaki tartja felülsúlyozandónak a kötvényeket a saját benchmarkhoz képest. A többség a kötvényeket alul súlyozza, ráadásul nagyobb arányban, mint egy hónappal ezelőtt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×