eur:
393.31
usd:
367.41
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Oszkó: az új kormánynak nem szabad meggondolatlan intézkedésekkel borítani a költségvetést

Szigorú költségvetési gazdálkodás esetén tartható az éves államháztartási hiánycél, kockázatot jelenthetnek viszont az állami vállalatok gazdálkodásában mutatkozó feszültségek - mondta az InfoRádiónak a pénzügyminiszter egy háttérbeszélgetésen. Oszkó Péter szerint a költségvetési pálya felülvizsgálatáról csak intézményi reformok megkezdése után lehet szó.

Tartható marad az éves államháztartási hiánycél, ha a következő kormány folytatja a szigorú költségvetési gazdálkodást és gondoskodik a kockázatok kezeléséről - mondta az InfoRádiónak a pénzügyminiszter. Oszkó Péter hozzátette: az új kabinet fontos feladata lesz ez utóbbi téren, hogy odafigyeljen a MÁV gazdálkodására, és takarékos szerkezetátalakítási tervet dolgozzon ki a Malév számára.

A pénzügyi tárca vezetője elmondta: a kockázat mindössze néhány tizedszázalékos, vagyis, ha az ország nem tér le a jelenlegi költségvetési pályáról, nem kerülhet veszélybe a hiánycél. A költségvetési pálya ugyanis bizalmi kérdés, nem szabad meggondolatlan intézkedésekkel felrúgni, mert az az ország iránti, az elmúlt egy évben visszaszerzett bizalmat bontaná meg - hangsúlyozta a miniszter.

Oszkó Péter hangsúlyozta: a pályát módosítani csak akkor szabad, ha a következő kormány felvállalja az önkormányzatok, az egészségügy vagy más, hasonlóan fontos terület intézményrendszerének megreformálását.

Ilyen a helyzet

A Pénzügyminisztérium januári prognózisában arra számított, hogy márciusig az éves hiány 74 százaléka realizálódik, ám az végül 69,4 százalékon állt meg. Ez nem sokkal magasabb a tavalyi, 62 százalékos első negyedéves hiánynál, holott az első három hónapban olyan egyedi tételek is felmerültek mint a MÁV és a kórházak támogatása, illetve a kamatkiadások - mondta Oszkó Péter.

A vártnál jobb eredmény a fegyelmezett költségvetési gazdálkodásnak és a vártnál nagyobb bevételeknek köszönhető. Ez utóbbi azt mutatja, hogy az adóbevételi prognózis kellően visszafogott, nem valószínű tehát, hogy e tekintetben a jövőben jelentős kockázatok mutatkoznának - magyarázta a pénzügyminiszter.

Oszkó Péter hangsúlyozta: nem a kiadások átcsoportosítása miatt realizálódott a hiánynak a vártnál kisebb része, azok a tételek, amelyek a januárban készült prognózisban szerepeltek, valóban jelentkeztek is.

A hiány további alakulásáról szólva a pénzügyi tárca vezetője elmondta: áprilisra 78 százalékot várnak, aminek oka, hogy akkor fizetik ki a közszférában dolgozók bérkiegészítésének második részletét, illetve a május elsejei munkaszünet miatt a májusi bérek jó részét korábban utalják át.

Hozzátette: azon dolgoznak, hogy május végére ne kerüljön kedvezőtlenebb állapotba a kassza, mint a 2002-es kormányváltás előtt; akkor az éves hiány 81 százaléka realizálódott az ötödik hónap végére.

Bevételek

Oszkó Péter közölte: az előzetesen becsültnél nagyobb bevétel az áfából, a személyi jövedelemadóból és a járulékokból származik. Ez utalhat a kiskereskedelmi forgalom élénkülésére, a reálbérek kedvező változására, illetve arra, hogy hatékonyak azok az intézkedések, amelyeket például a minimálbéren történő járulékfizetés visszaszorítása érdekében hozott a kormány.

A jövedéki adóból ugyanakkor a vártnál 14 milliárd forinttal kevesebb folyt be. A kiesés a dohánytermékek, az alkoholok és a benzin esetében a legnagyobb, aminek oka az év végi készletezés lehet - magyarázta a pénzügyminiszter.

Megjegyezte: egyelőre nem látszik, hogy beigazolódna a fuvarozók aggodalma, nem vándorol el jelentős adóbevétel az országból, vagyis a szállítócégek továbbra is Magyarországon tankolják a gázolajat. Ezt a területet ugyanakkor folyamatosan figyelni kell, így ha szükséges, változtatni lehet a szabályozáson.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

szakértők az Arénában
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×