eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Eurostat: a magyar gazdaság szemben megy az uniós többséggel

Az Európai Unió legtöbb országában a harmadik negyedévben már növekedésnek indult a gazdaság- derült ki a közösség statisztikai hivatalának legfrissebb becsléséből. Az Eurostat által most közzétett adatai szerint a kelet-európai államokban, valamint Magyarországon ezzel szemben még mindig csökkenés tapasztalható.

A becslés szerint a harmadik negyedévben az euróövezet 16 országában 0,4 százalékkal gyarapodott a GDP az előző negyedévhez képest. A második negyedben az euróövezet gazdasága még 0,2 százalékkal az egész unióé pedig 0,3 százalékkal zsugorodott. A harmadik negyedévben a 27 tagországban összesen 0,2 százalékos növekedést prognosztizáltak. Az Eurostat adatai szerint Magyarországon bár a másodikhoz képest a harmadik negyedévben lassult a csökkenés, de a várakozásokhoz viszonyítva jóval nagyobb, a GDP arányában 7,2 százalékos volt a visszaesés 2008 azonos időszakához képest. A második negyedévben az éves csökkenés még 7,5 százalékos volt.

Elemzők szerint a magyarországi csökkenés oka a kiskereskedelmi forgalom visszaesése és a készletek további leépítése lehet. A szakértők Magyarországon 2009 egészére 6,5-6,7 százalékos GDP visszaesést várnak.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×