eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Vegyes képet mutatnak a külföldi tőzsdék

A tokiói értéktőzsde fő mutatója szerdán ledolgozott egy keveset a keddi veszteségből, New York viszont jelentős indexcsökkenések után csekély mínuszokkal zárt. A piac kissé igyekezett magához térni a nagy veszteségekből, miközben a befektetők kivárnak a Fed szerdai kamatdöntése előtt.

A hangulatot Tokióban ellentmondó hírek határozták meg. A legújabb statisztika szerint Japán exportja májusban nyolcadik hónapja csökkent, ezúttal 40,9 százalékkal tavaly májushoz képest, és 0,3 százalékkal áprilishoz képest. A mennyiségi visszaesés nagyjából változatlan volt: májusban 36 százalékos az áprilisi, 35,9 százalékos mínusz után, rendre éves összehasonlításban, az érték ennél nagyobb csökkenését a jen mint menedékvaluta felértékelődése okozta. Áprilishoz képest különösen gyorsult a visszaesés a kínai piacon. Ugyanakkor a kínai GDP-növekedés gyorsulása - amiről a kínai kormány tervbizottsága adott ki becslést szerdán - reményt is kelt a tokiói piacon.

Segítette a befektetőket az is, hogy a Bank of Japan bank jelezte: bár második hónapja javulnak a japán gazdaság kilátásai, esély van a likviditást növelő központi banki intézkedések folytatására az eredetileg kitűzött, szeptemberi határidő lejárta után is.

A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 40,71 pontos, 0,43 százalékos nyereséggel 9590,32 ponton zárt, 8,25 százalékkal magasabban az év véginél.

A tokiói tőzsdezáráskor a hongkongi értéktőzsde Hang Seng mutatója 1,33 százalékos, a szöuli Kospi 0,55 százalékos, a sanghaji összetett mutató 0,56 százalékos nyereségben volt az előző záróhoz képest.

A hétfői jelentős indexcsökkenések után kedden csekély mínuszokkal zártak a New York-i tőzsde vezető mutatói. A piac kissé igyekezett magához térni a nagy veszteségekből, miközben a befektetők kivárnak a Fed szerdai kamatdöntése előtt.

A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,19 százalék (16,10 pont) csökkenéssel 8322,91 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvényekkel telített Nasdaq Composite mutató 0,07 százalékkal (1,27 ponttal) 1764,92 pontra esett.

A piacokat a kamatdöntési várakozás mellett elsősorban a céges hírek mozgatták. A hétfőn leggyengébben teljesítő banki és energiaipari részvények kissé magukhoz tértek. A keddi vesztesek listáján előkelő helyet vívott ki viszont a Boeing, amely 787-es Dreamlinere első repülését kénytelen volt elhalasztani.

A nap folyamán az amerikai elnök bejelentette, hogy az idén a tíz százalék feletti munkanélküliség sem kizárható, de egyelőre nem ítél szükségesnek egy újabb gazdaságösztönző tervet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×