eur:
389.31
usd:
362.7
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A hazai kisbefektetők nyomják meg a tőzsde forgalmát

Az év eleji 10-15 milliárd forintoshoz képest mostanra megduplázódott a napi forgalom a Budapesti Értéktőzsdén. Mohai György, a BÉT vezérigazgatója elmondta: az élénkülés leginkább a hazai kisbefektetőknek köszönhető, de a külföldiek is lassanként kezdenek visszatérni a részvénypiacra.

Tavaly átlagosan 23 milliárd forint értékben kereskedtek naponta a Budapesti Értéktőzsdén. Az előrejelzők az idei évre napi 17 milliárd forintos forgalommal számoltak a BÉT szakemberei.

Az év elején még úgy tűnt, jelentősen felülbecsülték a forgalmat - mondta Mohai György vezérigazgató -, mára azonban már túlhaladt a tőzsde a becsült értéken: jelenleg 25-30 milliárd forintos napi forgalmat bonyolítanak.

Jelenleg 43 cég részvényei forognak a börzén, de a vezérigazgató bízik abban, hogy a szám hamarosan eléri az 50-et.

A magyarországi börze forgalmát elsősorban a hazai kisbefektetők érdeklődése növelte, akik tavaly év végén jelentek meg a piacon, de lassacskán a külföldiek és az intézményi befektetők is visszatérnek a részvénypiacra.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×