eur:
385.4
usd:
355.01
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Varga István: A legfontosabb a válságkezelő program megvalósítása

A kormány válságkezelő programjának megvalósítását tartja legfontosabb feladatának a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. Varga István elmondta: a válság kezdete óta 70 ezer munkahely szűnt meg, illetve 12 ezer új munkahelyet hoztak létre.

A válságkezelés nemcsak krízismenedzselés, hanem olyan, a pénzügyi egyensúlyt megteremtő szerkezeti változtatások végrehajtása, amelyekre később lehet építeni - mondta az InfoRádiónak a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. A fő cél a válság hatásainak enyhítése, a pénzügyi stabilitás létrehozása, a munkahelyteremtés és a bizalom visszanyerése, növelése - tette hozzá Varga István.

A gazdasági krízis októberi kirobbanása óta 12 ezer új munkahely jött létre Magyarországon - a tárca pedig további beruházókkal tárgyal -, az is tény ugyanakkor, hogy 70 ezer állás megszűnt - közölte a tárcavezető. A miniszter arra nem vállalkozott, hogy megbecsülje, hányan válhatnak még munkanélkülivé a válság hatására.

Az uniós támogatások kifizetésének felgyorsításáról szólva Varga István elmondta: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel együttműködve megvizsgálják, hogyan lehetne megkönnyíteni a pénzek realizálását. Megjegyezte: eddig 330 milliárd forintot utaltak át, ám a cél az, hogy az év végéig 800 milliárd - a rendelkezésre álló keret mintegy 10 százaléka - kerüljön a gazdaságba.

A körmükre néznek

A kormány tavaly októberben 1400 milliárd forintos nagyságrendű programot indított a kis- és közepes vállalkozások segítésére; ebből 900 milliárd vissza nem térítendő támogatás, a fennmaradó összeg pedig hitelkeret - mondta Varga István annak kapcsán, hogy sok cég arra panaszkodik: az állami garanciával akkor meghirdetett forgóeszközhitelt csak az újonnan kötött szerződésekre adják ki a bankok.

A tárcavezető kifejtette: ezek a konstrukciók - amelyek kiajánlását erre a célra kidolgozott monitoring rendszerrel ellenőrzik - több mint ezer bankfiókban hozzáférhetők. Megjegyezte: egyeztetni fognak a pénzintézetekkel a vállalkozások által kifogásolt kérdésekről.

A körbetartozások elleni intézkedésekről szólva Varga István elmondta: a tárcájához tartozó szervezeteknek április elseje óta késedelmi kamatot kell fizetniük, ha csak késve tudják kifizetni a megrendelésüket teljesítő vállalkozásokat

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is mínuszokat láthattunk, és délutánra a magyar tőzsde is lefordult. Ehhez képest az amerikai tőzsdék a kereskedési idő nagy részében az irányt kereste, majd a végére sikerült kis pluszba fordulniuk a vezető indexeknek - a Nasdaq csúcsot döntött. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama. Mai ülésén újabb fél százalékponttal mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ezzel 7,25%-ra süllyedt az irányadó ráta - a lépés a várakozásoknak megfelelő volt, a forint nem mutatott a döntés után érdemi reakciót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×