eur:
385.4
usd:
355.01
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Új magyar buszt mutattak be

Mintegy 100 millió forintból fejlesztett, iskolabuszként is használható midibuszát mutatta be pénteken Szeghalmon a Csaba Metál Zrt., a CsM Urbanus ára harminc millió forint körül alakul és a gyártó reményei szerint nagyon népszerű lesz.

Majoros Béla, a cég vezérigazgatója ismertette: a CsM Urbanus Magyarországon az első olyan midibusz, amely kialakításának, felszereltségének köszönhetően akár iskolabuszként is üzemelhet.

Hozzátette: a jármű másfél éves tervezése és kivitelezése, csaknem száz millió forintba került, de széleskörű felhasználási lehetőségeinek köszönhetően, bíznak abban, hogy nagyon népszerű lesz. Érkeztek már megkeresések a világ több pontjáról - Irak, Libanon - a legintenzívebb a busz iránti érdeklődés Cipruson, ahova jobbkormányos változatot gyártanak. Magyarországról egyelőre csak a BKV kereste meg a céget.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is mínuszokat láthattunk, és délutánra a magyar tőzsde is lefordult. Ehhez képest az amerikai tőzsdék a kereskedési idő nagy részében az irányt kereste, majd a végére sikerült kis pluszba fordulniuk a vezető indexeknek - a Nasdaq csúcsot döntött. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama. Mai ülésén újabb fél százalékponttal mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ezzel 7,25%-ra süllyedt az irányadó ráta - a lépés a várakozásoknak megfelelő volt, a forint nem mutatott a döntés után érdemi reakciót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×