eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hetven százalékos benzináremelést akar a főmufti

A Ford elnöke, Bill Ford magasabb adókat vetne ki a benzinre, hogy az üzemanyag ára 70 százalékkal növekedjen, ugyanis véleménye szerint ez szükséges ahhoz, hogy megváltozzanak az amerikaiak autóvásárlási szokásai és az új generációs, kisebb fogyasztású járművek felé forduljanak. Ezt nyilatkozta az amerikai autógyártó vezetője a Financial Timesnak adott interjújában.

Az Obama kormány egyre nagyobb nyomással néz szembe, miszerint a környezetvédelmi és emissziós programja nem elég radikális. Bill Ford támogatja a tervezett intézkedéseket, ugyanakkor véleménye szerint sokkal hatékonyabb lenne az üzemanyagárak növelése közvetlenül. Ez visszavetné a szabadidő terepjárók és a kisteherautók értékesítését, amely mellesleg valaha a Ford legnagyobb nyereséget hozó üzletága volt.

"Miután a benzin ára 2 dollár, a fogyasztói viselkedés nem mozdul el abba az irányba, amerre a kormány szeretné" - nyilatkozta a Ford elnöke a Financial Timesnak. Bill Ford véleménye markánsan különbözik az autószektor többi szereplőjének meglátásától, ugyanis az egyre mélyülő pénzügyi válság közepette a túlélésükért küzdő amerikai autógyártók nem tudnak új hibrideket és kisebb fogyasztású járműveket kifejleszteni.

Eközben viszont a Ford, amely a mai napig nem kért állami segítséget, továbbra is beruházásokat eszközöl egy sor új technológiába és nem tervezi, hogy visszafogja beruházásait még az autóértékesítések zuhanása ellenére sem.

Az Egyesült Államokban a benzin ára 4 dollár közelébe emelkedett a tavalyi év közepén és már 3.5 dollárnál érzékelhető volt, hogy a fogyasztók vásárlási preferenciája megváltozott. A Ford is a kis, üzemanyag-hatékonyabb modellek iránti megélénkülő kereslettel találkozott.

A Ford elnöke egyébként köztudottan környezetvédő, már több merész javaslatot is tett, amióta a dédapja által megalapított cég élére került, de hatásai korlátozottak voltak eddig. Az emissziós kvótáknak is lehetnek követett hatásai az üzemanyagárakra, de nem lesz olyan hatékony, mint az adóemelés - írja a Financial Times.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×