eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Lejárt a határidő, lehívták a Malév tartozása fejében a bankgaranciát

Lehívta a Vnyesekonombank teljes, 32 millió eurós bankgaranciáját a Malév tartozásai fejében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., a pénzt azonban még nem érkezett meg - számolt be a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója. Tátrai Miklós a lehívást azzal indokolta, hogy lejárt a garancia határideje.

Több olyan kötelezettséget nem teljesített a Malév, amelyet a privatizációs szerződés előír, ezért még februárban 4 millió eurót lehívott a vagyonkezelő a tartozások mögött lévő bankgaranciából - mondta a Magyar Nemzeti vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója. Tátrai Miklós hozzátette: MFB és EIB hitelek törlesztése nem történt meg időben, azaz a privatizációs szerződés szerinti ütemben.

Mivel a 4 millió eurót nem kapta meg a vagyonkezelő, ezért nemrég a vagyontanács úgy döntött, hogy a teljes összeg, azaz további 28 millió euró lehívását is kezdeményezi az orosz Vnyesekonombanktól, amely időközben a Malévet tulajdonló Airbridge Zrt tulajdonosa lett.

A Malév teljes adósságállományát egyébként mintegy 60 milliárd forintra becsülik a szakértők. A vagyonkezelő vezérigazgatója szerint egyébként a Malév működőképessége a következő hónapokban biztosított, mivel hagyományosan pozitív egyenleget hoz az áprilistól szeptemberig tartó időszak, emellett a tavasszal történt tulajdonosi átrendeződés és az ezzel együtt megszavazott két lépcsős tőkeemelés alapvetően jó hír a légitársaság szempontjából.

Tátrai Miklós szerint, ha a második is tőkeemelés is meglesz, illetve, ha a most kinevezett vezérigazgató is eredményes lesz, akkor stabilizálható a Malév működése.

A vagyonkezelő vezérigazgatója közölte azt is, hogy valószínűleg jogi lépéseket tesznek a Malév Vagyonkezelő Kft.-ben lévő Boeing ügyében. Ugyanis csak néhány hónapja derült ki, hogy a repülőgépre, még a magyar államot megelőzően, a CIB Bank is jelzálogot tett, és a Malév ezzel terhelten adta át a magyar államnak.

Tátrai Miklós azt mondta: egyelőre vizsgálják, hogy mit tud tenni a magyar állam, és egyeztetnek arról, hogy ha a gépet eladják, akkor a vételár sorsa mi lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×