eur:
389.07
usd:
361.94
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Az evás cégek lehetnek az áfa-emelés nyertesei

Akár veszíthet is az állam az áfakulcs 20-ról 25 százalékra emelésén, legalábbis amikor egy áfa-visszaigénylésre jogosult vállalkozás egy evás cégnek fizet. Ez utóbbi, azaz az egyszerűsített vállalkozói adó kulcsát ugyanis egyelőre nem tervezi megemelni a Pénzügyminisztérium, sőt egyes információk szerint még növelnék is az eva éves összeghatárát.

Azt egyáltalán nem lehet tudni, hogy az egyszerűsített vállalkozói adó milyen hasznot hajt a költségvetésnek - mutatott rá az inforadio.hu-nak Vadász Iván adószakértő -, adatok ugyanis csak arról vannak, hogy ez az adófajta mekkora összegű bevételt hoz, arról azonban nincsenek, mennyi adót fizetnének be az evás vállalkozások, ha nem így adóznának. A szakértő tapasztalatai szerint ez az adófajta legfeljebb nullszaldós lehet a büdzsé számára.

A pénzügyminiszter vadhajtásnak tartja ugyan az evát az adórendszerben, rövid távon azonban nem tartja lehetségesnek a megszüntetését. Így aztán az eva a jövőben várhatóan még kevesebbet hoz az állam konyhájára, mint eddig, mivel az áfa 20-ról 25 százalékra emelésével együtt a tervek szerint az eva kulcsa nem növekedne.

Az evás vállalkozások ugyan nem fizetnek áfát, és nem is igényelhetnek vissza, áfa-körös megrendelőik azonban igen. Eddig egy 100 forintos számla után egy evázó 25 forintot fizetett be a költségvetésbe, a számla arra jogosult befogadója viszont 16,67 forintnyi áfát igényelhettek vissza az államtól. A jövőben azonban ugyanekkora összeg után az evázó továbbra is 25 forintot fizet be, míg az áfa-visszaigénylő 20 forint kap vissza.

Ezt csak tetézi, hogy Vadász Iván szerint, mivel az evás cégek nem írhatják le a költségeiket az adóból, ilyen jellegű számláikat gyakran más cégek nevére állítják ki.

A Pénzügyminisztérium közlése szerint ennek ellenére nem tervezik az eva-kulcs emelését, sőt a hírek szerint az évi 25 milliós bevételi határt még növelnék is.

Szerző: Egeresi Tünde

Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

Aréna
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megindult a dollár, este is gyengül a forint

Megindult a dollár, este is gyengül a forint

Hétfő este az euróval egészen február óta nem látott szintre erősödött a forint. Ezt követően kedden nem látni nagyobb elmozdulásokat, az euróval szemben gyengülésben van a magyar fizetőeszköz. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×