eur:
388.67
usd:
360.52
bux:
68566.29
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Trichet óvatosan derűlátó

Az Európai Központi Bank elnöke további kamatlábcsökkentést helyezett kilátásba. Mint Jean Claude Trichet egy interjúban kijelentette: a Központi Bank ezzel is támogatni kívánja az euróövezet gazdasági talpra állását.

Előbb a német nemzeti bank elnöke példálózott a központi kamatláb további csökkentéséről, most pedig az Európai Központi Bank élén álló Jean Claude Trichet is megerősítette, hogy újabb intézkedéséket tervez a pénzügyi válság ellensúlyozására. Ezek között első helyen szerepel az euróövezetbe tömörülő országok bankjai közti pénzforgalomban irányadó központi kamatláb újabb csökkentése.

Néhány héttel ezelőtt az Európai Központi Bank már másfél százalékban állapította meg a kamatlábat, ami a legalacsonyabb a közös európai valuta bevezetése óta. Jean Claude Trichet a Wall Street Journal című amerikai lapnak adott interjúban azonban elvetette a kamatláb nulla százalékra való csökkentését, ami - szerinte - inkább hátrányos lenne, semmint, hogy támogatná a gazdasági élet fellendülését.

Utalt viszont arra, hogy a Központi Bank további intézkedéseket is fontolgat, így 300 milliárd euró értékben hosszú távú állami kötvények felvásárlását tervezi, a kamatok alacsony szinten történő rögzítése érdekében.

A jövőt illetően a bankelnök reménykedik a fellendülésben, múlt heti nyilatkozatában ugyanis óvatos derűlátással ítélte meg a közeljövő kilátásait rámutatva arra, hogy elég széles körű egyetértés van az összes kormányzati és magánintézmény között abban a várakozásban, hogy a jövő évben visszatérhet a szerény gazdasági növekedés. Ez azonban attól függ, mennyire tér vissza a bizalom a gazdaságba, mind politikai, mind vállalati, mind lakossági szinten.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú szint alatt a forint

Kulcsfontosságú szint alatt a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre erősödésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest a reggeli enyhe gyengülés után. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×