eur:
388.5
usd:
360.62
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Hogyan fog reagálni a pénzpiac Gyurcsány bejelentésére?

Gyurcsány Ferenc bejelentése után rövid távon a forint árfolyamának kisebb mértékű gyengülésére számít Madár István, a portolio.hu elemzője.

A piac nem kedveli a kiszámíthatatlanságot, hanem sokkal inkább azt szereti, ha előre meghatározott menetrend szerint zajlanak a dolgok - mondta az InfoRádiónak a portfolio.hu internetes oldal elemzője, aki hozzátette: Gyurcsány Ferenc bejelentésének hatásai egyelőre nem világosak, ezért inkább gyengülés és bizonytalanság lesz megfigyelhető a forintpiacon az első napokban.

Madár István azonban hangsúlyozta: amint tisztul a kép és eldől, milyen forgatókönyv szerint alakul Magyarország politikai és gazdasági helyzete, a piac ezt "beárazza". Úgy véli: hosszabb távon pozitív üzenete van annak, hogy egy szűk mozgástérrel rendelkező, hitelét vesztett kormányzattól szabadulhat meg a piac.

Ha az új kormány nagyobb mozgástérrel rendelkezik majd, és bátrabb lépéseket tesz a stabil gazdaság érdekében, akkor ez hosszabb távon előnyére is válhat az országnak és a forint árfolyamának - mondta Madár István.

Az elemző várakozása szerint ha semmi változás nem lép fel a nemzetközi környezetben, akkor inkább gyengülés lesz tapasztalható az első napokban, de nagy kérdés, mikor eszmél a piac és fogadja el a helyzetet.

Madár István szerint a kezdeti gyengülés után középtávon erősödésre lehet számítani, sőt, az állampapír piacon is elkezdhetnek a hozamok csökkenni, és elindulhat az elsődleges kibocsátás.

Elmondta azt is: addig, amíg nem tudjuk, hogy a következő kormányzat mit fog tenni, a jegybanknak nincs oka arra, hogy eltérjen attól a politikától, amelyet most követ. Az elemző kamatcsökkentésre nem lát okot azért, mert új miniszterelnök elé néz az ország, de hozzátette: a kamatemelés talán benne van a levegőben.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×