eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Eltörölt adószabályok: Bünteti-e az APEH a készpénzt márciusig?

Türelemmel lesz az adóhatóság azokkal szemben, akik az átmeneti időszakban nem alkalmazzák az aktuális jogszabályokat - mondta a BDO Forte vezetője a parlamentben tegnap módosított készpénzfizetés korlátozás eltörlésével és a házipénztár korlátozás enyhítésével kapcsolatban. Gerendy Zoltán szerint Magyarországon túlságosan megszokott a készpénzfizetés, ezen egy-egy jogszabállyal nem lehet változtatni.

A vállalkozások napi működése szempontjából viszonylag alacsony volt az a 250 ezer forintos limit, ami felett mindenképp átutalással kellett fizetni február elseje óta, mígnem tegnap eltörölte az országgyűlés - mondta az InfoRádiónak Gerendy Zoltán, a BDO Forte vezetője.

Gerendy Zoltán úgy látja, a mai napig jelentős a készpénzforgalom az országban. Aki ugyanakkor túllépte ezt a limitet február elseje óta, arra bármikor kiszabhatnak 20 százalékos mulasztási bírságot.

A jogszabály eltörlését viszont márciusban fogják kihirdetni, így egy-másfél hónapos átmeneti időt élünk, amíg meg lehetne büntetni a jogszabály megszegőit. Gerendy Zoltán szerint ezen idő alatt az adóhivatalnak türelmesnek kellene lennie.

Akinek nem sürgős, az ugyanakkor jobb, ha vár a nagy összegű átutalásokkal addig, amíg egyértelmű lesz a helyzet, és kihirdetik a jogszabály eltörlését - vélekedik a BDO Forte vezetője, aki úgy véli, egyszerűen hiába büntetjük, hazánkban magas a készpénzforgalom.

Az MSZP-s Szanyi Tibor a múlt héten azt nyilatkozta az InfoRádiónak: szerinte komplett iparágak vannak, amelyek csak a készpénzt használják, például a műkincskereskedelem, az ékszerkereskedelem és az építőipar is. a képviselő úgy fogalmazott: válság idején a gazdaság kifehérítése másodlagos.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×