eur:
389.53
usd:
361.88
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Tőkeemelést kap az OTP ukrán leánya - Segít az EBRD is?

Az ukrán OTP vezérigazgatója megerősítette, hogy 150 millió dolláros tőkeemelésre készülnek. Ezt az összeget a hazai OTP, mint anyabank bocsátja rendelkezésükre. A lépés 50 millió dollárral növeli az alárendelt kölcsöntőkét, és 100 millió dollárral emeli az ukrán leány jegyzett tőkéjét, hogy megfeleljen a helyi előírásoknak - írja a Cashline napi jelentése.

Mint ismeretes a UBS OTP-ről írt - eléggé negatív hangvételű - elemzésében egy 70 milliárd forintos ukrán tőkeemelést valószínűsített, amely 2 százalékponttal csökkentené az OTP MSZSZ szerinti tőkemegfelelési mutatóját. Az OTP most - amennyiben igaz az információ - a UBS által prognosztizált összeg kb. felével emel tőkét az ukrán leánybankban.

A Concorde az ukrán ukranews.com-ra hivatkozva azt írja, hogy az EBRD részesedést vásárolna az OTP leánybankjában. A magyar brókercég szerint inkább mintegy 300 millió eurós alárendelt kölcsönnel segít majd az EBRD, valamint 1 Mrd eurós EURCHF swap kerettel.

Az EBRD elnöke hétfőn azt nyilatkozta, hogy a fejlesztési bank kész 500 millió eurót fektetni Ukrajnába, s ezért 3 bankkal vették fel a kapcsolatot. A Nadra Bankot név szerint említették, ugyanakkor az esélyesek között tartják számon az OTP-t is.

Mint ismeretes Csányi Sándor évértékelő sajtótájékoztatóján utalt arra, hogy változások történhetnek a leányvállalati struktúrában, ugyanakkor azt is mondta, hogy a tárgyalások még kezdeti fázisbank vannak.

Amennyiben az OTP eladna egyes leánybankokat vagy legalábbis partnert találna rájuk, úgy lényegesen javulnának pozíciói. Az EBRD szerepvállalása az OTP csoportnál lassan már tény kezd lenni, ugyanakkor Csányi Sándor azt is kiemelte, hogy ennek nem lesz hígító hatása.

A portfolio.hu értelmezése szerint a saját részvényekről, alárendelt kölcsöntőkéről, leányvállalati szerepvállalásról, swapline-ról, illetve egyéb forrásokról lehet szó.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×