eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Napi helyett havi standolás lehet március 1-től

Március 1-től havonta egyszer kellene standolni a vendéglátóiparban, eltörölnék a készpénzes fizetést 250 ezer forintban maximáló szabályt és a házipénztár rendszerét is enyhítenék - erről ötpárti javaslatra dönthet hétfőn az Országgyűlés.

A Fidesz nevében korábban Szatmáry Kristóf és Pelczné Gáll Ildikó javasolta, hogy vonják vissza a február 1-jétől bevezetett napi standolást, valamint töröljék el a készpénzes fizetést 250 ezer forintban maximáló szabályt és a házipénztár rendszerének szigorítását is.

A szocialisták ezen a héten keresték meg a Fideszt, hogy egyeztessenek a témáról, és úgy tűnik sikerül tető alá hozni megállapodást.

Szatmáry Kristóf az MTI-nek azt mondta, hogy várhatóan a fideszes javaslathoz ötpárti módosító indítvány készül, amiről már hétfőn szavazhat a parlament.

Mint mondta, ennek értelmében március 1-től nem naponta, hanem havonta egyszer kellene standolni a vendéglátóiparban, valamint eltörölnék a készpénzfizetés 250 ezer forintban maximált felső határát. Emellett a házipénztárba az éves árbevétel 1,2 százaléka helyett 2 százalékot lehetne betenni - mondta Szatmáry Kristóf.

A napi standolási kötelezettség ellen a kereskedők és a vendéglátósok azért tiltakoznak, mert szerintük az új rendelkezés jelentős adminisztrációs terhet, és ennek következtében többletköltséget ró a vállalkozókra. 2004-ben már volt egy hasonló rendelkezés, de az akkor másfél hónap alatt megbukott.

2009. február 1-jétől a vendéglátóipari üzletek készletforgalmi nyilvántartást kötelesek vezetni az általuk készletezett és forgalmazott zárjeggyel ellátott alkoholtermékekről. Ebbe a körbe tartozik például a vodka, a whisky, a pálinka és más röviditalok. A nyilvántartási kötelezettséget előíró jogszabály nem vonatkozik a sörre, a borra, a pezsgőre és a köztes alkoholtermékekre.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×