eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Bod Péter Ákos: Jegybanki és diplomáciai eszközökkel védhető a forint

A jegybanki eszközökön túl legfeljebb diplomáciai eszközökkel lehetne befolyásolni a forint árfolyamát - mondta Bod Péter Ákos egyetemi tanár. A nemzeti bank volt elnöke úgy véli: a kormányfő forinttal kapcsolatos kijelentése még a verbális intervenció fogalmát sem meríti ki. A szakértő úgy véli: érdemes lenne az ország felvételét kérni az ERM II rendszerbe.

A forint árfolyamának befolyásolásának érdekében a jegybank emelheti a kamatot - ám ez most "nagyon furcsa lenne", hiszen az most is magas -, és devizaintervenciót alkalmazhat, vagyis devizatartalékából feláldozva visszavásárolhatja a gyengülő forintot - mondta az InfoRádiónak Bod Péter Ákos egyetemi tanár. A szakértő hozzátette: alkalmazható még a szóbeli intervenció, amikor a jegybank vezetése vagy a kormány közli, hogy mindent megtesz az árfolyam felerősítéséért.

A kormány esetleg felveheti a kapcsolatot olyan pénzügyi körökkel, amelyek felkérhetők arra, hogy növeljék állampapír-állományukat és tartsanak több forintot, vagy megpróbálhatja rábeszélni a hitelminősítőket, hogy adjanak jobb osztályzatot az országnak. Ezek a diplomáciai lépések javíthatnak valamennyit a helyzeten - magyarázta a volt jegybankelnök.

Bod Péter Ákos szerint jót tenne a forintnak, és stabilizálná a piacot, ha Magyarország felvételét kérné az euró "előszobájába", az ERM II árfolyamrendszerbe, hiszen, ha egy ország ide bekerül, akkor az Európai Központi Bank védelmét is élvezi. Ehhez azonban az kell, hogy a tagok befogadják az országot és elhiggyék, hogy az a középárfolyam, amivel belép, tartható - fűzte hozzá.

A probléma az, hogy a kormány egyelőre nem tette világossá, milyen középárfolyamot tart ideálisnak. Ha ezt meg is tenné a miniszterelnök, "az nem az a hír, amire megrezdülnek a pénz- és tőkepiaci szereplők" - közölte Bod Péter Ákos, megjegyezve: Gyurcsány Ferenc hétfőn bejelentett adóátrendezési csomagja sem nyugtatta meg a piacot.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×