eur:
389.53
usd:
361.87
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kamatvágások szinte mindenhol, Magyarország még kitart

A Bank of England egy százalékponttal csökkentette az irányadó kamatát és az Európa Központi Bank is kamatvágást hajtott végre. A nagy-britanniai jegybankban 2, az Európai Központi Banknál pedig 2,5 százalék lett így az irányadó kamat. A fejlett világ kamatot vág, eközben Magyarországon továbbra is 11 százalék az alapkamat.

A piaci várakozásoknak megfelelően csökkentette irányadó kamatát a brit jegybank, valamint az Európai Központi Bank is. De nem kizárólag ezek az intézmények: a héten kamatot vágtak

Ausztráliában, Új-Zélandon és Svédországban is, az Egyesül Államokban és Japánban pedig már szinte nincs hova vágni, olyan alacsonyak a kamatok.

A fejlett világ a kamatcsökkentésben látja a gazdaság dinamizálásának útját, jelenleg ugyanis a legfőbb cél, hogy a gazdaságok kijussanak abból a recessziós gödörből, amelyben most vannak - mondta az InfoRádióban Madár István, a portfolio.hu elemzője.

Hogy a módszerrel mikorra lehet célt érni? Madár István szerint 2009 második felére jelentkezhetek a gazdaság élénkülésének első jelei.

Az elemző Magyarország helyzetét specifikusnak látja a kamatdöntések szempontjából, mint mondta, a miénk egy kockázatos régió még kockázatosabb országa. Nálunk igen magas, 11 százalékos a jegybanki alapkamat. Bár a legutóbbi monetáris tanácsi ülésen fél százalékpontot csökkentettek rajta, volt is min, a hazai kamatszintnél csak Törökországban és Oroszországban van magasabb, ezekben az országokban is, hozzánk hasonlóan azért, mert az országok fenntarthatósági problémával küzdenek, pénzügyi szempontból nem kellően stabilak.

Madár István úgy látja: az ország számára nem az jelent hátrányt, hogy monetáris politikája eltér a világban tapasztalt tendenciától, hanem az, hogy felvevőpiaca folyamatosan beszűkül, gazdasági partnerországai recesszióban vannak, így egyre kisebb a kereslet a termékeire.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×