eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Bajnai: Új munkahelyek is keletkeztek

Újabb banknál érhetők el az uniós forrásokra épülő mikrohitelek, valamint a kis és középvállalkozásoknak nyújtott beruházási hitel. A K and H után a Magyarországi Volksbank Zrt. csütörtöktől befogadja az erre vonatkozó hiteligényléseket. A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter azt mondta: 2009-től a munkahelymegtartásra koncentrálnak.

Jól működő vállalkozásoknál jelentkeznek problémák a pénzszűke miatt ezekben a hetekben is - mondta a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. Bajnai Gordon hozzátette: a kormány elsőként a forráshoz jutást kívánja biztosítani a vállalkozásoknak, jórészt uniós forrásokból.

A miniszter hangsúlyozta: a pénzhez juttatás mellett kiemelt terület lesz a munkahelyek megtartása és újak teremtése.

Bajnai Gordon elmondta azt is, hogy bár az elmúlt hetek, és feltehetően a következő hónapok hírei is főként arról szólnak, hány helyen mennyi dolgozót bocsátanak el, azért meg kell jegyezni, hogy új munkahelyek is alakultak, csak az elmúlt egy héten 1100 ilyent jelentettek be, olyan nagy cégek, mint az IBM vagy az Elektrolux, és várhatók továbbiak is.

A Volksbank elnök-vezérigazgatója azt mondta, meglátásuk szerint a vállalkozásoknak a mostani időszakban 3 fő problémája van: a hosszú lejáratú refinanszírozási források elérhetősége, a növekvő kamatkockázatok és a magas kamatszínvonal. Balázs László hozzátette: számításaik szerint mintegy 8 ezer vállalkozás juthat hozzá most forráshoz ezekkel a programokkal.

A 200 millió forintnál kisebb éves bevétellel rendelkező vállalkozásoknak mikrohitelt kínálnak, a jegybanki alapkamat alatti kamatozással, kb. 10-10,5 százalékon, a kis és közepes vállalkozásoknak beruházási hitel érhető el 9 százalék alatti kamattal, 10 évre, emellett állami hitelgarancia is kérhető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×