eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Ma pontot tesznek az "év privatizációjára"

Véglegesítik a MÁV Cargo privatizációs szerződését, az Európai Unió versenyjogi hivatalának döntése miatt a magyar szállítmányozási céget megvásárló konzorciumból a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút kilép. A MÁV Cargo-t 102,5 milliárd forintért adja el a magyar állam.

Ma pontot tesznek az "év privatizációjának" tekintett adásvételre. A MÁV Cargo privatizációs szerződését véglegesítik, az eladás lebonyolításának határideje egyelőre nem ismert.

A magyar vasúti szállítmányozási cég eladására kiírt pályázaton a Rail Cargo Austria és a GySEV konzorciuma nyert 102,5 milliárd forintos ajánlatával. A konzorcium a vételáron felül öt év alatt 43,5 milliárd forintos fejlesztésre vállalt kötelezettséget.

Az előszerződést majdnem egy évvel ezelőtt, 2008. január 2-án kötötték meg. A teljesítés feltétele az európai versenyjogi áldás volt. Az unió versenyjogi hivatala halasztások után végül most novemberben hozott döntést, ennek eredménye, hogy a Győr-Sopron-Ebefurt Vasút Zrt. kiválik a konzorciumból és a Rail cargo Austria megválik a GYSEV-ben lévő üzletrészétől.

Bár az adásvételt idén nyáron az év privatizációjának kiáltotta ki az Emea Finance magazin, az osztrák lapok többször cikkeztek arról, hogy az állami tulajdonú osztrák vasút nem jó üzletet kötött a MÁV Cargo megvételével. A kifogások között felmerült a túl drága vételár, ami most, egy évvel az előszerződés megkötése után az árfolyamváltozások miatt még feljebb is kúszott, a 102,5 forint mostani árfolyamon 391 millió euró, de az átvételkor megszabott kurzus alapján 402 millió eurót kell fizetni, arról nem is beszélve, hogy a társfinanszírozónak szánt GySEV-nek is ki kellett szállni az üzletből.

Emellett az sem segített az ügynek, amikor kiderült, hogy mekkora sikerdíjat kapott egy kis betéti társaság a sikeres privatizáció után. Az eladás körülményeit vizsgálta az Állami Számvevőszék és a Gazdasági Versenyhivatal is, a számvevőszék több jogi problémát talált.

Az osztrák sajtó arról is többet cikkezett, hogy a MÁV Cargo nem több mint egy lepusztult, 15 ezer rozsdás vagonból álló társaság. Ráadásul a cég fő megrendelői, az autógyártók már bejelentettek elbocsátásokat, időszakos leállást, alacsonyabb termelést a pénzügyi válság és a gazdasági recesszió miatt, ami feltehetően a szállítások csökkenésében is megmutatkozik majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×