eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Lezárult a MÁV Cargo privatizációja

Lezárult a MÁV Cargo privatizációja - közölte a MÁV Zrt. vezérigazgatója. Heinczinger István hozzátette: a Rail Cargo Ausztria átutalta a vételárat a MÁV Zrt.-nek, így a részvények a vevőhöz kerültek.

Friedrich Macher, a Rail Cargo Ausztria igazgatótanácsának szóvivője hangsúlyozta: a tranzakcióval Közép-Kelet-Európa első számú vasúti árufuvarozójává váltak, Európában pedig az első három nagy vasúti árufuvarozó cég között vannak.

A MÁV Cargo privatizálására tavaly hirdettek pályázatot, amelyet a Rail Cargo Austria és a GYSEV Zrt. konzorciuma nyert meg 102 és fél milliárd forintos ajánlatával.

A szerződést január 2-án megkötötték, de hatályba csak azután léphetett, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta azt.

A konzorcium a vételáron felül öt év alatt 43,5 milliárd forintos fejlesztésre vállalt kötelezettséget. Az előszerződést 11 hónappal ezelőtt kötötték meg, a teljesítés feltétele az európai versenyjogi áldás volt. Az unió versenyjogi hivatala novemberben hozott döntést, miszerint a Győr-Sopron-Ebenfurt Vasút Zrt.-nek ki kell válnia a konzorciumból és a Rail Cargo Austriának el kell adnia a GYSEV-ben lévő üzletrészét.

A privatizáció lezárását követő sajtótájékoztatón az osztrák cég igazgatóságának tagja azt mondta: az uniós feltételeket maradéktalanul teljesítették. A vállalat vételárát már átutalták, az összeg nagy részét a Rail Cargo saját forrásból fizette, egyharmad részét pedig hitelből.

Günther Riessland az egyéb fizetési kötelezettségekről a következőket mondta: "Ami a tanácsadói tevékenységet illeti, vannak olyan üzletek, amelyekben szükség van tanácsadásra, és ilyen volt ez is, a díjakat a szerződéseknek megfelelően a következő hetekben átutaljuk."

Az osztrák cég igazgatóságának szóvivője Friedrich Macher elmondta: céljuk, hogy az európai vasúti árufuvarozási piac egyik vezető szereplője legyen a Rail Cargo Austria. A Máv Cargo a konszernen belül önállóan működő cég marad, nevét sem változtatják meg egyelőre, és az új tulajdonos nem tervez elbocsátásokat.

A sajtótájékoztatón résztvevő MÁV vezérigazgató azt mondta: a MÁV azért volt kénytelen eladni a MÁV Cargo-t, mert nem volt pénze a versenyben maradáshoz szükséges beruházásokra. Heinczinger István kifejtette: a MÁV Cargo marad a magyar vasúti vállalat egyik legnagyobb vevője, 43 milliárdos pályadíjat fizetett tavaly a cég. A MÁV vezérigazgatója hozzátette: a vételár egy részét már gondolatban elköltötték.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×