eur:
387.86
usd:
357.69
bux:
68224.21
2024. május 17. péntek Paszkál

Szentesítették az unió 6,5 milliárd eurós kölcsönét

Az Európai Unió képviselői is aláírták azt a két dokumentumot, amely alapján a közösség 6,5 milliárd eurós középtávú pénzügyi támogatást nyújt a magyar kormány pénzügyi és gazdaságpolitikai programjának megvalósításához.

Joaquín Almunia, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosa szerdán, Veres János pénzügyminiszter és Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke pedig hétfőn látta el kézjegyével a dokumentumokat, melyek az aláírással léptek hatályba.

A négy részletben lehívható hitelt, amelyhez Brüsszel nem számít fel rendelkezésre tartási jutalékot, Magyarország két évig használhatja fel; az átlagos lejárati idő legfeljebb öt év.

Az első 2 milliárd eurós részlet lehívásának feltétele egy olyan jövő évi költségvetési törvényjavaslat benyújtása, amelyben 2,6 százalékos GDP-arányos hiánycél szerepel, és tartalmazza az ezt alátámasztó intézkedéseket.

A pénzügyi csomagról november 4-én döntött a közösség tagállamainak pénzügyminisztereiből álló tanács. Az unió által nyújtandó 6,5 milliárd eurós hitel annak a stabilizációs csomagnak a része, amely alapján összesen 20 milliárd euró összegű forráshoz jut Magyarország.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Keményen bírálta a magyar kormányt a Republikánus Párt vezetője

Keményen bírálta a magyar kormányt a Republikánus Párt vezetője

Erősen bírálta Magyarországot Mitch McConnell, a szenátus republikánus vezetője a felső házban tartott beszédében. A prominens amerikai jobboldali vezető aggodalmát fejezte ki Kína növekvő befolyása miatt a NATO-ban, amelyet Magyarországon keresztül érvényesít. Ezzel egyidőben bírálta a Demokrata Pártot is, amely szerinte nem elég pragmatikus a szövetségesekkel folytatott diplomáciai tárgyalásokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×