eur:
387.36
usd:
356.44
bux:
68160.47
2024. május 17. péntek Paszkál

Izland is IMF-segítséget kap

Jóváhagyta az Izlandnak szánt 2,1 milliárd dolláros hitelkeretet a Nemzetközi Valutaalap.

A két évre szóló készenléti hitelmegállapodás értelmében Reykjavík a kölcsönből 827 millió dollárt azonnal lehívhat, az összeg további részét pedig negyedéves felülvizsgálathoz kötve, nyolc részletben veheti fel.

Az IMF október 24-én hozta tető alá a hitelmegállapodást Izlanddal, de az igazgatótanács döntését az európai hitelezőkkel, főképpen Hollandiával és Nagy-Britanniával kialakult vita késleltette. Ezek az országok követelték állampolgáraik betétjeinek kifizetését, amelyek bennragadtak az izlandi bankokban.

Az IMF-főigazgató első helyettese közleményében azzal indokolta az igazgatótanács döntését, hogy Izlandon rendkívüli méretű bankválság van. John Lipsky szerint Izland súlyos recesszióval néz szembe amiatt, hogy nagy a gazdaság eladósodottsága, a privát szektor erősen függ a külföldi valuták ármozgásától.

Az IMF egyúttal ismertette Izlanddal kapcsolatos jövő évi előrejelzését, amely szerint az ország GDP-je 2009-ben 9,6 százalékkal csökken, szemben az idei 1,6 százalékos növekedéssel; a munkanélküliség megnégyszereződik, és eléri az 5,7 százalékot.

Izlandnak három nagybankja ment csődbe a pénzügyi válság miatt, az infláció jelentősen emelkedett, ezért Finnország, Svédország, Norvégia és Dánia is azt tervezi, hogy további 2,5 milliárd dolláros kölcsönt nyújt a szigetországnak.

Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×