eur:
387.82
usd:
359.94
bux:
69016.26
2024. május 9. csütörtök Gergely

BUX és forint: bizakodva látjuk a jövőt

A Portfolio.hu arról kérdezte olvasóit: milyen piaci hatásokat várnak az év hátralévő részében a globális tőkepiaci turbulencia közepette? Meddig süllyed a BUX, illetve elindul-e a korrekció az idén a parketten? Folytatódik-e a forint vesszőfutása, vagy csupán ideiglenes megingásról van szó, mint már többször az elmúlt években? A válaszadók optimisták.

Komoly a bizonytalanság, sokszor még a Portfolio.hu avatott szakemberei sem látnak tisztán a piacokon. Mégis kihez fordulhatott volna a Portfolio.hu a jelenlegi zűrzavaros helyzetben, ha nem az olvasóihoz. A válaszok egy kis örömet csempésztek sötét napjainkba, hiszen a válaszadók az óriási volatilitás, negatív pletykák és jelentős gyengülés ellenére is optimistának tűnnek a forint árfolyamát illetően. Magyar pesszimizmus? Lárifári!  

Derűlátó a nagyérdemű


A magyar fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama a szavazók többsége szerint már elérte idei mélypontját, a leadott voksok többsége szerint a forint nem gyengül 285 forint/euró fölé.

Némileg árnyalja a képet persze, hogy a szavazatok egyötöde már valójában tökéletesen értelmetlen (ezek feltehetően még az elmúlt napok gyengülési hulláma előtt érkeztek be), és ha a jelenleginél erősebb szintekre leadott szavazatokat ignoráljuk, rögtön többségbe kerülnek azok, akik a 285 feletti szintekre vizionálják szegény kis forintunkat.

Az év végi árfolyam tekintetében még derűlátóbb a nagyérdemű közönség, hiszen a szavazók majdnem háromnegyede úgy gondolja, nem lesz magasabban az euró árfolyama 275 forintnál, több mint felük pedig egyenesen a 250-270 forintos sávba várja a kurzust. A válaszadók 16,5 százaléka ugyanakkor még a jelenleginél is érezhetően gyengébb szintekre várja a forintot, de velük nem foglalkozunk, mert csak elrontják a kedvünket.

A forinttal tehát nincs nagy baj

A forinttal tehát nincs nagy baj a Portfolio.hu olvasói szerint (a szavazás természetesen a jegybank 300 bázispontos rendkívüli kamatemelése előtt zajlott), nem ilyen optimisták ugyanakkor a BUX index alakulását illetően. A vezető részvénypiaci benchmark idén még lényegesen mélyebbre is kerülhet a jelenlegi, egyébként sem túl magas szintekről is, a szavazónk közel 80 százaléka legalábbis erre számít, többségük (60 százalék) 7500 és 10000 pont közé várja az index mélypontját.

Sok idő van még viszont az év végéig, a szavazók olvasók szerint a csúnya hullámvölgyből még lesz alkalmunk kikecmeregni. A szavazásban résztvevők több mint fele úgy véli, a mostaninál érezhetően magasabb szinteken zárja majd az eseménytelennek nem nevezhető 2008-as esztendőt a BUX, igaz, csak alig 2,4 százalék véli úgy, hogy visszamászhatunk még a kettessel kezdődő tartományba, ráadásul a válaszadók közel egynegyede szerint a négyszámjegyű világba is belekóstol majd az index. (Ezt a lehetőséget a Portfolio.hu szerkesztősége nem tartja elképzelhetőnek).

Címlapról ajánljuk
Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

A hatalom visszaszerzésére törekszik a német Kereszténydemokrata Unió (CDU). Németország legnagyobb konzervatív pártjának kongresszusa elfogadta az új programot: a hetvenoldalas dokumentum a korábbi, immár tizenhat éves programot váltja fel, amely felett eljárt az idő. A párt felett azonban aligha, a 2021-es választási kudarc után mára ismét Németország legerősebb pártjává vált.

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×