eur:
396.96
usd:
355.41
bux:
74510.83
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Megkezdődött a nagyszüret Tokaj-Hegyalján

Megkezdődött a nagyszüret a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken a hétvégén, mind a termés, mind pedig a felvásárlási ár elmarad a remélttől - közölte Marczinkó Ferenctől, a hegyközségi tanács elnöke.

Tokaj-Hegyalján a szőlészek, borászok - éppen az aszúsodás miatt - a lehető legtovább kivárnak a szüret megkezdésével.

A borvidék legjelentősebb szőlészeti-borászati cége, az állami tulajdonban lévő Tokaj Kereskedőház Zrt. a hétvégén megkezdte a hagyományos szőlőfajták - hárslevelű, furmint - felvásárlását, ez lényegében azt jelenti, hogy a nagyszüret a megszokottnál sokkal hamarabb megkezdődött.

Az 5.600 hektár területű borvidéken idén összességében mintegy 250 ezer mázsa szőlőterméssel számolnak a szakemberek, ez 20-30 százalékkal kevesebb az elmúlt évinél.

Marczinkó Ferenc hegyközségi elnök - aki egyúttal a Tokaj Kereskedőház Zrt. műszaki és termelési igazgatója is - elmondta: annak ellenére, hogy az utóbbi hetekben jelentős eső esett a térségben, az aszúképződés csupán a borvidék egyes területein indult be, és a szőlő ára sem a várakozásoknak megfelelően alakul.

Az állami tulajdonú társaság az idén összesen 72.000 mázsa szőlőt vásárol fel. A korábban leszüretelt muskotályos szőlőből 12.000 mázsát már feldolgoztak, a következő három hétben pedig 60 ezer mázsányi furmintot és hárslevelűt vesznek át a termelőktől.

A cég hetven forintot fizet a szőlő kilójáért, az ár azonban 110 forintra is emelkedhet, amennyiben a szőlő cukorfoka eléri a 21 fokot.

A hegyközségi tanács elnöke azt is elmondta: hetekkel ezelőtt még magasabb - 80-100 forint - felvásárlási árban bíztak a termelők, ám a reméltnél kevesebb külső felvásárló érkezett a borvidékre.

Ugyanakkor lehet többet, 80-85 forintot is kapni a szőlő kilójáért, de a magasabb árat ígérő felvásárlók általában később fizetnek, mint akik 70 forint körüli áron veszik át a szőlőt.

Az aszú viszont jól fizet, a várhatóan alacsony mennyiség miatt egy kiló aszúszem ára elérheti a kétezer forintot is.

Címlapról ajánljuk
„Volt, amikor eltúloztuk a Covid-fenyegetést”

„Volt, amikor eltúloztuk a Covid-fenyegetést”

Eltúloztuk a Covid-fenyegetést – erről beszélt Anglia tiszti főorvosa a Nagy-Britanniában máig folyó pandémiavizsgálat során. Az ajánlások miatt szerinte például szívbetegek nem mentek kórházba.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Sikerül elkerülni a recessziót Amerikában? Erre kell most figyelni

Sikerül elkerülni a recessziót Amerikában? Erre kell most figyelni

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A műsor első részében azt elemeztük, hogy a második negyedéves amerikai GDP-adat hogyan hat az amerikai kamatokra és a részvénypiacokra, valamint hogy kell-e félni recessziótól a választások előtt álló országban. Vendégünk volt Cinkotai Norbert, a K&H Értékpapír vezető elemzője. A második blokkban a friss munkanélküliségi és foglalkoztatottsági adatokat beszéltük át Hornyák Józseffel, a Portfolio makroelemzőjével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×