eur:
387.81
usd:
357.7
bux:
68089.84
2024. május 17. péntek Paszkál

"A pénzügyminiszter felelős a pánikért"

Bár a kormány és a jegybank beavatkozása nyomán megnyugodni látszik a helyzet a brit Northern Rock bank körül, a konzervatív ellenzék a pénzügyminisztert bírálja, aki szerintük nem kezelte megfelelően a válságot.

A Northern Rock Angliában viszonylag kicsinek számító bank, amely lakás-takarékszövetkezetként indult a múlt század hatvanas éveiben. Mai napig is a jelzáloghitel a legfontosabb üzletága, és az amerikai jelzálogpiaci válságot követően a beszűkülő pénzpiacokról egyre nehezebben tudta finanszírozni működését.

Múlt héten a bank ügyfelei megrohamozták a fiókokat és a bank internetes oldalait, és néhány nap alatt két milliárd fontnyi betétet vettek ki, ami a bank teljes betétállományának nyolc százaléka.

A pénzügyminiszter végül rávette a jegybankot arra, hogy 4,4 milliárd font gyorssegéllyel támogassa meg a bankot, és mára a helyzet nagyjából megnyugodott, sőt, az ügyfelek egy része már vissza is vitte pénzét a bankba.

A bank elleni rohamot egyébként - mint sok más ilyen esetben - könnyebb lélektani, mint pénzügyi okokkal magyarázni. A pánikszerűen távozók javarésze ugyanis kisbetétes volt, márpedig éppen az ő pénzük viszonylagos biztonságban van: a szigetországban működő betétbiztosítási alap ugyanis egy bank csődje esetén kétezer font értékhatárig a teljes betétet kifizeti, e fölött, 33000 fontig pedig a megmaradó rész kilencven százalékát.

A kedélyek valójában akkor nyugodtak meg, amikor Alistair Darling pénzügyminiszter bejelentette: a nemzeti bank minden betétért jótáll, a teljes összegig.

A hét éve tőzsdén jegyzett bank részvényeinek ára kevesebb, mint egy hét alatt felére esett, és Kenneth Clarke volt konzervatív pénzügyminiszter a BBC-nek azt mondta: Darlingnak nem kellett volna addig várnia, míg a bankfiókok előtt kígyózó sorok teszik nyilvánvalóvá a korábban észlelt veszélyt.

A jogász végzettségű Darling június végén vette át a pénzügyi tárca irányítását, bár korábban ezen a területen semmilyen gyakorlata nem volt.

Hanganyag: Albert Dénes

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×