eur:
388.37
usd:
360.33
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Nem hagyja magukra a piacokat az amerikai jegybank

Az amerikai jegybank szerepét betöltő FED-nek nem feladata, hogy megvédje a kölcsönöket nyújtó cégeket és a befektetőket saját döntéseik következményeitől - mondta Ben Bernanke, a FED elnöke Amerika-szerte várt beszédében.

Ben Bernanke utoljára két héttel ezelőtt szólalt meg, és most a pénzügyi piacok elsősorban azt próbálták kiolvasni a szavaiból, hogy csökkenti-e alapkamatát a FED szeptember 18-i ülésén.

A jelzálogpiaci válságra koncentráló beszédében Bernanke elmondta: a FED kész arra, hogy szükség esetén további lépéseket tegyen a pénzügyi rendszer stabilizálása érdekében.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy - jó néhány más jegybankhoz hasonlóan - hajlandó több pénzt pumpálni a hitelszűkével küzdő pénzügyi rendszerekbe.

A FED a másodlagos jelzálogpiaci válság kitörése óta több mint százmilliárd dollárt öntött a pénzügyi rendszerbe.

Ben Bernanke azt mondta, hogy a válságnak sokkal távolabbra gyűrűzött a hatása, mint azt sejteni lehetett volna, és a globális pénzügyi veszteségek meghaladták a legborúlátóbb előrejelzéseket is.

A jelzálogpiaci válság miatt most a szokásosnál is nehezebb előre jelezni a gazdaság egészének alakulását, de a FED természetesen alaposan elemzi majd a friss makrogazdasági mutatókat - mondta Ben Bernanke, aki nem adott egyértelmű jelzést arra, lesz-e kamatcsökkentés szeptemberben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×