eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Húzzon hasznot a klímaváltozásból!

Egyre több elemzés lát napvilágot, amely szerint a globális klímaváltozás a technológiai forradalomhoz hasonló átalakulást hoz majd a világgazdaságban. A Barclays Capital befektetési bank tanulmánya például azt állítja, hogy az elkövetkezendő 25 évben ez lesz a domináns faktor a pénz- és tőkepiacon.

A tanulmány energiaipari forradalomról ír, mivel ez idő alatt a világ energiakapacitását 50 százalékkal kell növelni úgy, hogy a szénhidrogénektől való függőséget radikálisan csökkenteni kell.

Az átalakulásnak meglesznek a győztesei és a vesztesei egyaránt, tehát nem árt, ha a hosszú távú befektetéseinknél is számolunk ezzel - állítja a K&H alapkezelő befektetési igazgatója.

A klímaváltozással foglalkozó cégek részvényeiből összeállított befektetési alapok már régóta jelen vannak a piacon, az utóbbi években azonban számuk jelentősen emelkedett - mondta Horváth István.

A portfolióban olyan vállalatok papírjai szerepelnek, amelyek mérsékelni próbálják a globális felmelegedés káros hatásait, vagy a szén-dioxid kibocsátás mérsékléséért tesznek.

A cégek között jórészt olyan nagyvállalatok vannak, amelyek tevékenységének nagy része nem a klímaváltozáshoz kötődik, de legalább 10 százalékban ezzel is foglalkoznak.

Jelen vannak azonban olyan cégek is, amelyek jelenleg még kisebbek, de dinamikusan fejlődnek. Ezek a vállalatok néhány éven belül a nagyobbak felvásárlási célpontjaivá válhatnak.

Hanganyag: Hermann Irén

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×