eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Mire jó az ingatlanadó?

A magyar társadalom kevésbé mobil, mint a nyugat-európai. Sokan azért nem költöznek el egy másik városba egy jó állás kedvéért, mert "röghöz köti" őket a házuk.

Az ingatlanadó külföldön jól szabályozza az ingatlan-beruházásokat és Magyarországon is fontos eszköz lehet a bérlakás szektor kialakulásában - állítja Alföldi György építész, a Rév 8 Rt. vezérigazgatója.

A szakember szerint az ingatlanadó kivetésekor mindenképpen figyelembe kell venni azt a funkciót, amelyre az ingatlant használják, így az adó fontos eszköze lehet a városfejlesztésnek.

Kedvezményt kaphatna például az, aki bérbe adja lakását, így valószínűleg több bérlakás épülne, amely kedvezően hatna a társadalmi mobilitásra. Szerinte az emberek is szívesebben költöznének bérlakásba, ha annak fenntartása jelentősen kevesebb terhet jelentene számukra, mint a tulajdonlás.

Mint mondta, a tőkemozgást is segítené, ha az emberek pénzének nagy része nem ingatlanban lenne lekötve.

Alföldi György azonban magasabb adót vetne ki arra, aki a belváros közepén beépítetlenül hagyja telkét, ezzel rontja a városképet.

Hanganyag: Sánta András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×