eur:
394.47
usd:
370.34
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Jövőre nem teljesül a hiánycél?

Nehéz, de szükséges reformok útján jár Magyarország annak érdekében, hogy konszolidálja államháztartását, hangoztatta brüsszeli sajtótájékoztatóján Joaquín Almunia, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse.

Ezúttal a testület úgy ítélte meg, hogy egyelőre további lépések a unió részéről nem szükségesek, a magyar hiány GDP-hez képest 3 százalék körülire szorítása 2009-re jelenleg teljesíthetőnek tűnik.

A testület pozitívan értékeli a magyar kiigazítási pályán tett lépéseket, és erről fog beszámolni az európai uniós tagországok pénzügyminiszteri tanácsának.

A pénzügyi biztos leszögezte ugyanakkor azt is, hogy a bizottság még lát kockázatokat a magyar program végrehajtását illetően. Magyarország az előrejelzések szerint még idén is az EU legnagyobb arányú államháztartási hiányával fog rendelkezni - figyelmeztetett.

Reményét fejezte ki, hogy a hat hónap múlva érkező újabb magyar beszámoló nyomán Brüsszel "folytatni tudja a pozitív értékelést".

Konszenzusos vélemény

A portfolio.hu elemzője szerint a jelentés azt a konszenzusos véleményt tükrözi, amely szerint a kormány sokat tett a költségvetési hiány lefaragásáért.

Rámutat ugyanakkor arra, hogy a 2008-ra tervezett, 4,3 százalékos GDP-arányos hiány várhatóan nem fog teljesülni, helyette 4,9 százalékos lesz.

Madár István hozzátette: a Magyar Nemzeti Bank ezzel szemben a legutóbbi jelentésében azt tette közzé, hogy a jövő évi hiány 4 százalékos lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×