eur:
392.49
usd:
365.97
bux:
66865.77
2024. április 25. csütörtök Márk

Bankszövetség: még csak elméleti kockázata van a magas devizahitel-állománynak

A teljes lakossági hitelállomány valamivel több mint 47 százalékát teszik ki a devizahitelek - derül ki a Bankszövetség adataiból. Nyers Rezső főtitkár szerint ez az arány egyelőre nem tekinthető kockázatosnak, mint ahogy a bedőlt hitelek másfél százalékos aránya is igen jónak mondható európai összehasonlításban.

Az ilyen magas devizahitel-állománynak vannak kockázatai, ezek azonban a bankszövetség szakértői szerint egyelőre csak elméleti veszélyek, nem hatnak ki a mindennapokra - mondta az InfoRádiónak a Magyar Bankszövetség főtitkára.

Nyers Rezső hozzátette: a szervezet szerint az egyértelmű, markáns hitelkereslet-csökkenés főleg a háztartási hitelek növekedési ütemének lassulásában mutatkozik meg, a visszaesés azonban nemcsak az elmúlt negyed évben indult meg, hanem már korábban.

A bankszövetség főtitkára elmondta: nem tartanak attól, hogy a csökkenő lakossági jövedelmek nagyobb mértékben növelik a kétes hitelek arányát, amely 2006-ban 1,5 százalék volt.

Nyers Rezső hozzáfűzte: a banki tevékenység megfelelő szinten tartásához szükséges, hogy a bankrendszer ésszerű, de nagyobb mértékben felvállalja a korábban túlságosan kockázatosnak talált ügyfelek hitelezését is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×