eur:
391.03
usd:
366.25
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Gyurcsány: megy vagy marad?

Több londoni befektetés elemző intézet is reálisnak tartja a jövő évi magyar költségvetést. Az előrejelzők szerint 2007-re 2,5 százalékra csökkenhet a gazdaság növekedésének a mértéke. Az elemzők ugyanakkor megosztottak Gyurcsány Ferenc jövőjének a kérdésében.

Nagy vonalakban reálisnak nevezte az Economic Intelligence Unit a jövő évi magyar büdzsét. A világ legnagyobb nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző intézete a jövő évi világgazdasági előrejelzésében azt írta: rövid távon javult a magyar költségvetési politika hitelessége.

A szervezet szerint a bejelentett államreform 2007-ben még nem lesz olyan mértékű, amilyet a kabinet vár, így az idei 3,9 százalék után, jövőre még 2,6 százalékos GDP növekedéssel lehet számolni.

Hasonlóan vélekedik a JP Morgan is. A befektetési csoport londoni irodája által publikált jelentésben a jövő évi 2,5 százalékos gazdasági növekedés után 2008-ban már 3 százalékkal bővülhet a GDP.

A JP Morgan szerint jövőre 3 százalékkal csökkenhet az államháztartás GDP arányos hiánya. A jövő évi költségvetést az elemző intézet is nagy vonalakban reálisnak tartja. Szerinte viszont a jegybanki alapkamaton még a várt 8,5 százalékos infláció esetén sem kell emelni, sőt, 2007 nyarától 1 százalékponttal csökkentheti is azt a Magyar Nemzeti Bank.

A BNP Paribas ezzel szemben szigorítaná az eddig folytatott monetáris politikát. A francia székhelyű intézet Londonban kiadott elemzésében az áll, az alapkamat tavasszal 8,75 százalékon tetőzik majd, de év végén is 8,5 százalékos kamatra lesz szükség.

Az elemzők megosztottak Gyurcsány Ferenc jövőjének kérdésében is. Az Economic Intelligence Unit szerint az intézkedések miatt jövőre nő az ellentét az MSZP-n belül, ezért az intézet úgy véli, a kormányfőnek komoly kihívója akad év elején a pártelnöki tisztségért vívott harcban.

A Goldman Sachs ezzel szemben úgy véli, kevés az esélye annak, hogy az MSZP megpróbálná Gyurcsány Ferencet eltávolítani a miniszterelnöki posztról, és ahogy írják, erre az esély nem lesz 50 százaléknál nagyobb 2008-ban sem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×