eur:
394.33
usd:
370.17
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Alkotmányos a banki különadó

Az Alkotmánybíróság döntése szerint nem ellentétes az alaptörvénnyel a banki különadó bevezetése, mert az nem eredményez aránytalanul nagy elvonást.

Az Alkotmánybíróság sajtófőnöke elmondta: a bírák azért utasították el a Magyar Bankszövetség, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség és a Takarékszövetkezetek Országos Érdekvédelmi Szövetsége beadványát, mert álláspontjuk szerint nem jelent hátrányos megkülönböztetést a kizárólag a hitelintézeteket terhelő járadékfizetési kötelezettség előírása, amely az állami kamattámogatású hitelek utáni kamat és kamatjellegű bevételeket érinti.

Sereg András az InfoRádióban közölte: az egyhangú határozat alapján a banki különadó 5 százalékos mértéke nem eredményez aránytalanul nagy elvonást.

Az Alkotmánybíróság döntött arról is, hogy nem sérti a jogbiztonságot a kamat- és árfolyam­nyereség adóra vonatkozó rendelkezések január 1-jére tervezett hatálybalépésének szeptemberre történő előrehozása.

A sajtófőnök közölte: a nyáron elfogadott, úgynevezett Gyurcsány-csomaggal összefüggő beadványok közül eddig kettőnek helyt adott, kettőt elutasított az Alkotmánybíróság.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×