eur:
393.76
usd:
365.41
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Nagyot bukott a mobilgyártó

Németországban háromezer alkalmazottat fenyeget az elbocsátás veszélye, miután a tajvani BenQ elnöksége közölte, hogy leállítja a mobiltelefonok gyártását. A tajvani cég tavaly szerezte meg a Siemenstől a mobiltelefon gyártás lehetőségét, amely már a Siemensnek is ráfizetéses volt.

A Siemens eredetileg azért adta át két, kizárólag mobil-telefonokat előállító németországi üzemegységét a BenQ-nak, mert a tajvani cég ígéretet tett a gyártás folytatására, illetve a munkahelyek fenntartására. Ezért a Siemenstől 350 millió eurót kapott az átvételért.

A múlt év elején még szóba került, hogy a mobilgyártást a Siemens Magyarországra telepíti át, azonban a szakszervezetek határozott kiállása a háromezer németországi munkahely megőrzése mellett a tajvani BenQ javára billentette a mérleget.

Lejárt a megállapodás

A szakszervezetekkel kötött egy évre szóló megállapodás júniusban lejárt és a BenQ tajpeji központjában úgy döntöttek, hogy a német üzemegységekben kezdett átszervezési kísérlet nem váltotta be a hozzáfűzött reményt, a veszteség a második negyedévben 60 millió euró volt, ezért most közölték, hogy beszüntetik a gyártást.

A BenQ most valószínűleg csődvédelmet kér a BenQ a két németországi üzemére. Ha a cégbíróság elfogadja a kérelmet, az átszervezési költségek illetve az alkalmazottak elbocsátásával járó terhek jórészt a német államot terhelik majd.

A névre mentek?

A BenQ ázsiai működését nem érinti a németországi kudarc. A cég termékei Magyarországon is ismertek, mert a mobiltelefonokon a BenQ mellett a Siemens felirat is olvasható.

Kereskedelmi körök úgy vélik, hogy a BenQ tavaly főleg a Siemens márkanév használati jogáért vette meg a közismertet ráfizetéses termelési ágat a német konszerntől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×