eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Járai adócsökkentést szeretne

A jegybank elnöke szerint a konvergenciaprogram nem jó irányba halad, nem erősíti a magyar gazdaságot. Járai Zsigmond ezt a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén mondta.

"A forint napjainkban a világ egyik legsebezhetőbb valutája, ezért a mostani monetáris politika komoly kihívások elé néz, várható, hogy a jövőben tovább kell szigorítani a monetáris kondíciókon" - mondta.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint - annak ellenére, hogy kedden az Európai Bizottság jóváhagyta a kormány által beadott aktualizált programot - a konvergenciaprogramban a központi kiadásokat kellett volna jelentősen mérsékelni, és adóemelések helyett adócsökkentést kellett volna megvalósítani.

A jegybank első embere szerint nem várható az, hogy a konvergenciaprogram megvalósításától csökken a gazdaság sebezhetősége.

"Bízunk abban, hogy a konvergenciaprogram pozitív elemei erősödnek fel a fiskális konszolidáció révén és ezáltal gyengül a forint sebezhetősége" - mondta.

Az MNB elnöke szerint a magyar gazdaság három fő problémája az, hogy túl magasak az adók és túl bonyolult az adórendszer, óriási méretű a bürokrácia és jellemző a korrupció.

Járai szerint jövőre biztosan 7 százalékos lesz az éves átlagos infláció, de év közben 8 százalék körül tetőzik majd a 12 hónapra visszatekintő infláció.

Leszögezte: az MNB 16 milliárd eurós devizatartaléka megfelelő szint, azt tovább nem kell emelni.

Draskovics Tibor államigazgatási reformért felelős kormánybiztos viszont arra helyezte a hangsúlyt, hogy a konvergenciaprogram megvalósítható, és annak véghezvitele az államigazgatásban, a közszférában, a mostani szolgáltatások esetében lényegesen jobb színvonalat tesz majd lehetővé.

Ugyanakkor a közszféra méretét nagy mértékben szűkíti, ezzel lehetővé teszi a központi kiadások mérséklését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×