eur:
394.51
usd:
370.6
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Ecostat: elhamarkodott volt a jegybanki kamatemelés

Az idén 3,9 százalékkal, jövőre 2,3 százalékkal nő a bruttó hazai termék (GDP), az éves fogyasztói árindex 2006-ban 3,8 százalékkal, 2007-ben 6,3 százalékkal emelkedik - mondta Belyó Pál, az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet igazgatója.

Az intézet prognózisa - amely a jó egy héttel ezelőtti állapotot tükrözi - szerint a beruházások növekedési üteme az idei 3,5 százalék után jövőre 6,2 százalék lesz, a háztartások végső fogyasztása 2006-ban 2,1 százalékkal nő, jövőre viszont 0,2 százalékkal csökken.

Az Ecostat egyetért a konvergenciaprogramban megfogalmazott célokkal, és úgy ítéli meg, hogy az államháztartás eredmény szemléletű (ESA'95) GDP arányos deficitje 2007-ben 7,8 százalék lesz - közölte Belyó Pál.

Az igazgató bírálta a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának kamatdöntését, amely véleménye szerint "elhamarkodott volt".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum látszólag a mai nap is kitarthat, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és a határidős indexek állása alapján Európában is pozitív nyitás jöhet. Közben felpörögnek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tart, és a nap folyamán sorban fognak érkezni a BMI adatok Európában és az Egyesült Államokból; a tengerentúl ma olyan nagyvállalatok jelentenek, mint a Tesla, a PepsiCo, vagy a Philip Morris.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×