eur:
393.14
usd:
367.08
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Az Európai Bizottság tudomásul vette a magyar konvergencia-programot

Az Európai Bizottság kedden tudomásul vette az átdolgozott magyar konvergencia-programot, amely az ország középtávú felzárkózási pályáját vázolja fel. Az unió pénzügyi biztosa ugyanakkor szokatlanul keményen fogalmazott a magyar helyzettel kapcsolatban, és sokkal szigorúbb költségvetési kontrollt, illetve strukturális reformokat sürgetett.

A brüsszeli bizottság üdvözli, hogy a kormány az államháztartás hiányát a GDP arányos 10 százalék feletti mértékről 2009-re az unió által megkívánt 3 százalék körüli szintre mérsékli.

Az Európai Bizottság leszögezte, hogy a konvergencia-program szigorú végrehajtása kulcsfontosságú a célok teljesítéséhez.

Joaquín Almunia pénzügyi biztos a döntést kommentálva üdvözölte, hogy többszöri célmulasztás után a programban most reális, konkrét intézkedések szerepelnek, de jelezte, hogy még komoly kockázatok és kihívások állnak az ország előtt a program megvalósításához.

Kemény szavak

A pénzügyi biztos ugyanakkor meglepően keményen fogalmazott Magyarország államháztartási helyzetével kapcsolatban, és súlyosnak nevezte a helyzetet - mondta az InfoRádiónak a Bruxinfo munkatársa.

Szlankó Bálint szerint Joaquín Almunia nem véletlenül fogalmazott úgy: a bizottság "tudomásul vette" a magyar konvergenciaprogramot.

Szigorúbb költségvetési kontroll kell

A pénzügyi biztos kiemelte: sokkal szigorúbb költségvetési kontrollt vár a magyar kormánytól. Hozzátette: furcsállja, hogy minden egyes számot és előrejelzést, ami Budpaestről az utóbbi években érkezett, felül kellett vizsgálni.

Ahhoz, hogy a költségvetés hiánya valóban a konvergenciaprogramban tervezett szintre süllyedjen, sokkal több kell, mint a kormányzat eddigi hirtelen intézkedései. Alapvető strukturális reformokra, az államháztartás átalakítására van szükség, ezeket azonban a konvergenciaprogramból még nem látja a bizottság - foglalta össze Joaquín Almunia figyelmeztetését Szlankó Bálint.

A bizottság rendszeresen ellenőriz

A Bruxinfo munkatársa szerint a bizottság a Magyarország ellen indított túlzott deficit eljárás keretében rendszeresen ellenőrizni fogja, hogyan halad az ország a konvergenciaprogram megvalósításával. Először jövő áprilisban kell erről jelentést tennie a magyar kormánynak.

Szlankó Bálint szerint félreértésen alapulnak azok a vádak, miszerint a bizottság "összejátszott" volna a magyar kormánnyal annyiban, hogy több időt adott a konvergenciaprogram elkészítésére. Míg korábban valóban 4 hónapjuk volt erre az országoknak, addig egy tavaly szabálymódosítással ezt 6 hónapra növelte az EU.

Joaquín Almunia is azt közölte sajtótájékoztatóján, hogy az ajánlás kiadásának menetrendje teljesen normális volt, abban nem vették figyelembe a választásokat, ahogy ezt egyik másik ország esetében sem teszik meg.

Veres: a brüsszeli döntés a kormányt igazolja

A magyar konvergenciaprogram alkalmas arra, hogy Magyarország hozzájusson a számára kilátásba helyezett 8.000 milliárd forintos uniós fejlesztési forráshoz - értékelte Veres János pénzügyminiszter az Európai Bizottság döntését.

A pénzügyminiszter hozzátette: az, hogy Brüsszel nem tesz javaslatot a magyar konvergenciaprogram kiegészítésére, egyben eldönti azt a belpolitikai vitát is, hogy vajon ez a program helyes-e. Ezért felszólította a legnagyobb ellenzéki pártot: hagyjon fel azzal a "hitegetéssel", hogy a maastrichti kritériumok adó- és járulékcsökkentéssel teljesíthetők.

Veres János közölte: a kormány számára a feladat világos: október közepén a konvergenciaprogrammal összhangban lévő költségvetést terjeszt 2007-re vonatkozóan az Országgyűlés elé. Hozzátette: Brüsszel útmutatása alapján a program első éveiben kell a jelentősebb lépéseket megtenni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×