eur:
393.27
usd:
363.36
bux:
73745.69
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Kamatemelés: szükséges lépés vagy olaj a tűzre?

A piac stabilizálása érdekében a jegybanki alapkamat mielőbbi emelésére lenne szükség - jelentette ki Barcza György, az ING Bank elemzője az InfoRádióban. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy egy hétfői döntésnek negatív következményei is lehetnek.

Barcza György emlékeztetett arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának hétfői ülésén az eredeti tervek szerint nem foglalkoznak a jegybanki alapkamattal.

Ha a gazdaság helyzetét, és a piaci helyzetet vizsgáljuk, akkor indokolt lenne minél hamarabb egy legalább fél százalékpontos kamatemelés - hangsúlyozta az elemző.

Ugyanakkor ha a dolog praktikus oldalát nézzük, nem vagyok benne biztos, hogy emellett dönt a tanács, hiszen már az elmúlt hónapokban is szükség lett volna az emelésre - tette hozzá.

Gyengülő forint, bizonytalan finanszírozás

Az elemző szerint középtávon sorozatos kamatemelésekre lehet számítani, mert a jegybank az elmúlt hónapok lazasága miatt jelentősen, 1-1,5 százalékkal le van maradva a piac mögött.

Ennek súlyos következményei vannak: a forint árfolyama instabillá vált, az Államadósság-kezelő Központ pedig nem tudta a tervezett állampapír-mennyiséget értékesíteni, így bizonytalanná vált az államháztartás finanszírozása - fejtette ki Barcza György.

A szakember úgy látja: nem sok apró, hanem legfeljebb egy vagy két, nagyobb mértékű jegybanki emelés lenne célszerű, mert így könnyebb kivédeni az esetlegesen kedvezőtlen nemzetközi hatásokat.

Olaj a tűzre?

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint nehéz eldönteni, szükség van-e hétfőn kamatemelésre.

Az esetleges további forintgyengülés megakadályozása érdekében szükség lehet rá; a kamatemelés ugyanakkor olaj lehet a tűzre, pánikot okozhat a befektetők között, mivel sok befektető azt várja, hogy csak két hét múlva döntenek a kamatokról - érzékeltette a bizonytalanságot az elemző.

A szakértő egyetértett azzal, hogy inkább néhány nagyobb lépésben érdemes kamatot emelni, mivel a kis 25 bázispontos emelések egy nem kívánt kamatemelési ciklusba kényszeríthetik a jegybankot.

Suppan Gergely arra számít, a Monetáris Tanács csak két hét múlva emel kamatot, mivel a tanács megosztott; az amerikai jegybank lépései és a kedvezőbb fizetésimérleg-hiány miatt pedig enyhült a forintra nehezedő nyomás.

A szakértő hozzátette: két hét múlva legalább 50 bázispontos kamatemelésre lesz szükség.

A Monetáris Tanács legutóbb június 19-én 25 bázisponttal 6,25 százalékra emelte az alapkamatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Csak az eleje volt szoros, aztán a magyar férfi kézilabda-válogatott magabiztos sikert aratott második csoportmeccsén a párizsi olimpián.

Kalas Vivien: a politikai viták miatt súlytalanabb pozíciót kaphat az Európai Bizottságban Várhelyi Olivér

A biztosl portfóliók elosztásánál számítani fog, hogy vita van Magyarország és az Európai Unió között, és a magyar kormányfő és a magyar kormánypárti képviselők nem támogatták Ursula von der Leyen újraválasztását – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének főreferense.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Reggel az ázsiai tőzsdéken többnyire emelkedést láthattunk a japán Nikkei vezetésével, ezt követően pedig az európai tőzsdéken is jó a hangulatban indult a nap, délutánra azonban elfogyott a lendület. Amerikában eközben vegyes mozgásokat láthatunk. Gazdasági események szempontjából csendes napra számíthatunk, a reggeli német kiskereskedelmi adat közzétételét követően nem várhatóak piaci hatással bíró események, a héten azonban több fontos GDP, illetve foglalkoztatottsági adat is érkezik majd, emellett pedig a felpörgő második negyedéves gyorsjelentési szezon is szolgálhat meglepetésekkel a befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×