eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

280 forint fölött az euró

Csak az év vége felé erősödhet meg a forint ismét - vélekedett az InfoRádiónak nyilatkozva Nyeste Orsolya. Az Erste Bank elemzőjét azután beszélt erről, hogy délután 280 forint fölé emelkedett az euró árfolyama. Ez azt jelenti, hogy csütörtökhöz képest négy forinttal gyengült az árfolyama.

Nyeste Orsolya elmondta, hogy jelenleg nagyon bizonytalan a piac, törékeny és sérülékeny a hangulat.

"Az elmúlt napokban újabb történelmi mélypontokat döntött meg a forint" - mondta.

Az elemző szerint ez külföldi tényezőkkel van összefüggésben, a régiós valuták is gyengülnek, "kedvezőtlen" a feltörekvő piacokkal szembeni hangulat.

Nyeste Orsolya szerint nem valószínű, hogy közvetlenül beavatkozik a Magyar Nemzeti Bank, de azt valószínűsíti, hogy ha aggasztónak találja a forintgyengülés ütemét, akkor valamilyen módon megpróbálja megnyugtatni a piacokat.

Az elemző elmondta, hogy a héten bejelentett 0,25 százalékpontos kamatemelést kevésnek értékelte a piac, nagyobbra készült, és további kamatemeléseket vár.

"A jövő héten a hangulat nem biztos hogy megváltozik, mivel a piac az amerikai jegybank kamatdöntésére vár, június 29-én" - tette hozzá.

A FED-től kamatemelésre számítanak, és azt figyelik, milyen előrejelzésekkel áll elő a bank a jövőről.

Ha a tengeren túl megállna a kamatemelési trend, akkor az jót tenne a forintnak - vélekedett Nyeste Orsolya. Hozzátette ugyanakkor, hogy szerinte csak az év vége felé kezdhet erősödni a forint.

Barcza György, az ING Bank elemzője is azt hangsúlyozta, hogy a nemzetközi fejlemények hatására gyengül a forint, és a Monetáris Tanács következő ülésén, július 24-én minden bizonnyal jelentősebb kamatemelésre lesz szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×