INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

280 forint fölött az euró

Infostart / InfoRádió
Csak az év vége felé erősödhet meg a forint ismét - vélekedett az InfoRádiónak nyilatkozva Nyeste Orsolya. Az Erste Bank elemzőjét azután beszélt erről, hogy délután 280 forint fölé emelkedett az euró árfolyama. Ez azt jelenti, hogy csütörtökhöz képest négy forinttal gyengült az árfolyama.

Nyeste Orsolya elmondta, hogy jelenleg nagyon bizonytalan a piac, törékeny és sérülékeny a hangulat.

"Az elmúlt napokban újabb történelmi mélypontokat döntött meg a forint" - mondta.

Az elemző szerint ez külföldi tényezőkkel van összefüggésben, a régiós valuták is gyengülnek, "kedvezőtlen" a feltörekvő piacokkal szembeni hangulat.

Nyeste Orsolya szerint nem valószínű, hogy közvetlenül beavatkozik a Magyar Nemzeti Bank, de azt valószínűsíti, hogy ha aggasztónak találja a forintgyengülés ütemét, akkor valamilyen módon megpróbálja megnyugtatni a piacokat.

Az elemző elmondta, hogy a héten bejelentett 0,25 százalékpontos kamatemelést kevésnek értékelte a piac, nagyobbra készült, és további kamatemeléseket vár.

"A jövő héten a hangulat nem biztos hogy megváltozik, mivel a piac az amerikai jegybank kamatdöntésére vár, június 29-én" - tette hozzá.

A FED-től kamatemelésre számítanak, és azt figyelik, milyen előrejelzésekkel áll elő a bank a jövőről.

Ha a tengeren túl megállna a kamatemelési trend, akkor az jót tenne a forintnak - vélekedett Nyeste Orsolya. Hozzátette ugyanakkor, hogy szerinte csak az év vége felé kezdhet erősödni a forint.

Barcza György, az ING Bank elemzője is azt hangsúlyozta, hogy a nemzetközi fejlemények hatására gyengül a forint, és a Monetáris Tanács következő ülésén, július 24-én minden bizonnyal jelentősebb kamatemelésre lesz szükség.


A címlapról ajánljuk