Mark Mardell a burgundi francia borvidéken kezdte el riportútját, de nem egy pincészetben, hanem egy szeszfőzdében.
Vörösbor fortyog a rézüstökben, a sokhektónyi borfölösleget főzik ipari szesszé, uniós támogatással. Európa több bort termel, mint amennyit elfogyaszt. A rosszabb minőségű bor tengerré duzzadt, valamit tenni kell vele.
A borfogyasztás általában csökken földrészünkön, és ott ahol nem, például Angliában és Svédországban, ügyes piachódító technikákkal és igen jó minőséggel, hódítanak az újvilági, elsősorban az ausztrál borok.
Az Európai Unió a nagy-hagyományú francia és spanyol borvidékek megmentése érdekében vezette be a szeszfőzési támogatást. Ám kérdés, ez-e a megoldás?
Brüsszelben kezdik belátni, hogy talán botor dolog rászoktatni egyes termelőket arra, hogy gyengébb boraikat egyenesen a szeszfőzdék számára állítsák elő a szubvenciós pénzek reményében. Az új tervek éppen ezért szőlőirtásról szólnak, a termőterület nyolc százalékának felszámolását irányoznák elő.
A patinás régi francia borászcsaládok megrendülve figyelik az unió terveit. Tisztában vannak az újvilági borok versenyképességével, de egyre súlyosabb eladási nehézségeik ellenére azt hangoztatják, hogy a borkészítés nem iparág, hanem szenvedély és tradíció.