eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Irdatlan ütemben gazdagodnak a milliomosok

Már közel 9 millió dollármilliomos él a Földön - derül ki egy nemzetközi felmérésből, amely feltárta azt is, hogy a gazdagok jövedelme tavaly gyorsabban nőtt a megszokottnál.

Tavaly 6,5 százalékkal nőtt a dollármilliomosok száma, vagyis azoké, akiknek a befektethető vagyona meghaladja az egymillió dollárt.

Ezt a határt 2005-ben 8 millió 700 ezer ember érte el - többek között erről számol be a Capgemini és a Merril Lynch. A vizsgálatból kiderül, hogy a milliomosok számának növekedésénél jóval nagyobb mértékben nőtt az általuk felhalmozott vagyon.

Csillagászati vagyonok

A listán szereplők tavaly több mint 36 100 milliárd dollárt, azaz mintegy 7 millió 906 ezer milliárd forintot (7.906.000.000.000.000 Ft) tudhattak magukénak, míg ez a szám 2004-ben "csak" 33 ezer 300 milliárd dollár volt. Ez 8,5 százalékos növekedést jelent.

A prognózisok szerint a listán szereplők összvagyona 2010-re a 44 ezer milliárd dollárt is elérheti. Ehhez hozzájárulhat, hogy a dollármilliomosokon belül tavaly 10 százalékkal nőtt az úgynevezett szupergazdagok száma, ők 30 millió dollárnál is nagyobb vagyonnal rendelkeznek. Közöttük jóval nagyobb az észak-amerikaiak aránya, mint az átlagos milliomosok között.

A legdinamikusabb vagyonosodást Dél-Koreában és Indiában mérték. Előbbi 2005-ben 21 százalékkal növelte milliomosai számát, India pedig alig kevesebb, mint 20 százalékkal, de Oroszország 17 százalékos növekedése is jelentősnek mondható.

Közép és Kelet-Európának sincs szégyenkezni valója, a térség tőzsdéinek növekvő forgalma miatt az átlagnál valamivel nagyobb arányban nőtt a milliomosok száma.

Vezet a részvény

És hogy honnan ez a nagy gazdagság? Főként cégeladásokból és a vállalkozói jövedelmekből, ezt követi a rangsorban a munkajövedelem és az öröklés.

Az elemzés szerint a több mint 36 ezer milliárdos összvagyon harmada részvényekben fekszik, több mint ötöde fix kamatozású papírokban, 16 százaléka ingatlanban, 13 százaléka pedig készpénzben és bankbetétekben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×