eur:
393.73
usd:
365.39
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Járai: "drasztikus kiigazítás növekedési áldozattal"

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal emelte az alapkamatot. Az alapkamat így 6,25 százalékra emelkedett. A jegybank elnöke szerint a kormányzati kiigazítás drasztikus, amely növekedési áldozattal jár.

A Monetáris Tanács döntését azzal indokolta, hogy az inflációs folyamatokról megjelent legfrissebb információk és a kormány által bejelentett intézkedéscsomag várható hatásai markáns "felfelé irányuló" kockázatokra utalnak.

Mindemellett a főbb nemzetközi piacokon egyre emelkedő hozamok és a magyar gazdaság továbbra sem egyértelmű kockázati megítélése következtében tovább mérséklődött a forinteszközök iránti befektetői kereslet.

Az elemzők többsége ennél nagyobb, 50 bázispontos kamatemelést várt.

A 6 százalékos kamatszint tavaly szeptember 20. óta volt érvényben. Tavaly az év elején még 9,50 százalék volt a jegybanki alapkamat, amelyet kilenc egymást követő alkalommal csökkentett a Monetáris Tanács.

Járai elfogadhatatlannak tartja az adóterhek növelését

A piac megítélése szerint a kormány intézkedési csomagjának mérete jelentős, de szerkezete rossz - mondta Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

A jegybank vezetője úgy fogalmazott: üdvözlik az egyensúly javításának szándékát, de nem fogadható el az adóteher növelése.

Hozzátette: az MNB számításai szerint az államháztartás ESA-hiánya az autópálya építés hatásai nélkül a GDP 9-9,7 százaléka lehet, ami jövőre 4,2-5,4, majd 2008-ban 3,5-4 százalékra csökkenhet.

Kiemelte: az intézkedések az árszínvonalat az MNB számításai szerint 2,5 százalékkal emelik.

Az infláció az idén 3,2-3,4, jövőre 6-7 százalék lehet - mondta.

Drasztikus kiigazítás növekedési áldozattal - összegezte az intézkedések hatását Járai Zsigmond.

A kormány adóemeléseket tartalmazó intézkedéscsomagja nem vezet el a 2010-es euró-bevezetéshez - hangsúlyozta az MNB elnöke.

Hozzátette: 2008-ra várhatóan nem teljesülnek a maastrichti kritériumok.

A 25 bázispontos kamatemelés indoklásaként elmondta, hogy a MT tagjainak többsége úgy vélte, hogy a jelenlegi adó- és áremelési intézkedéseket követően valódi strukturális reformok is napirendre kerülnek, ezért döntöttek a 25, és nem az 50 bázispont mellett.

Kérdésre válaszolva elmondta: nem a forint árfolyama határozta meg a vitát, nem is az árfolyam, ami miatt a jegybanknak aggódnia kellene, hanem az infláció. Az MNB 272 forintos euró árfolyammal számolt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×