INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Járai: "drasztikus kiigazítás növekedési áldozattal"

InfoRádió / MTI
A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal emelte az alapkamatot. Az alapkamat így 6,25 százalékra emelkedett. A jegybank elnöke szerint a kormányzati kiigazítás drasztikus, amely növekedési áldozattal jár.

A Monetáris Tanács döntését azzal indokolta, hogy az inflációs folyamatokról megjelent legfrissebb információk és a kormány által bejelentett intézkedéscsomag várható hatásai markáns "felfelé irányuló" kockázatokra utalnak.

Mindemellett a főbb nemzetközi piacokon egyre emelkedő hozamok és a magyar gazdaság továbbra sem egyértelmű kockázati megítélése következtében tovább mérséklődött a forinteszközök iránti befektetői kereslet.

Az elemzők többsége ennél nagyobb, 50 bázispontos kamatemelést várt.

A 6 százalékos kamatszint tavaly szeptember 20. óta volt érvényben. Tavaly az év elején még 9,50 százalék volt a jegybanki alapkamat, amelyet kilenc egymást követő alkalommal csökkentett a Monetáris Tanács.

Járai elfogadhatatlannak tartja az adóterhek növelését

A piac megítélése szerint a kormány intézkedési csomagjának mérete jelentős, de szerkezete rossz - mondta Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

A jegybank vezetője úgy fogalmazott: üdvözlik az egyensúly javításának szándékát, de nem fogadható el az adóteher növelése.

Hozzátette: az MNB számításai szerint az államháztartás ESA-hiánya az autópálya építés hatásai nélkül a GDP 9-9,7 százaléka lehet, ami jövőre 4,2-5,4, majd 2008-ban 3,5-4 százalékra csökkenhet.

Kiemelte: az intézkedések az árszínvonalat az MNB számításai szerint 2,5 százalékkal emelik.

Az infláció az idén 3,2-3,4, jövőre 6-7 százalék lehet - mondta.

Drasztikus kiigazítás növekedési áldozattal - összegezte az intézkedések hatását Járai Zsigmond.

A kormány adóemeléseket tartalmazó intézkedéscsomagja nem vezet el a 2010-es euró-bevezetéshez - hangsúlyozta az MNB elnöke.

Hozzátette: 2008-ra várhatóan nem teljesülnek a maastrichti kritériumok.

A 25 bázispontos kamatemelés indoklásaként elmondta, hogy a MT tagjainak többsége úgy vélte, hogy a jelenlegi adó- és áremelési intézkedéseket követően valódi strukturális reformok is napirendre kerülnek, ezért döntöttek a 25, és nem az 50 bázispont mellett.

Kérdésre válaszolva elmondta: nem a forint árfolyama határozta meg a vitát, nem is az árfolyam, ami miatt a jegybanknak aggódnia kellene, hanem az infláció. Az MNB 272 forintos euró árfolyammal számolt.A címlapról ajánljuk